Mentalistin elämä siskon kynästä kirjoitettuna

0
Päivi Sappisen kirjoittama elämänkertateos veljestään, mentalisti Pete Poskiparrasta, oli hänelle hyvin henkilökohtainen, mutta miellyttävä projekti.

Se lähti tavanomaisesta puhelinsoitosta sisarusten välillä syksyllä 2021. Mentalisti Pete Poskiparta soitti siskolleen, media-alan yrittäjä ja freelance-toimittaja, Päivi Sappiselle ja kysyi, olisiko kiinnostusta kirjoittaa hänestä elämänkerrallinen teos.

Toimeliaana yrittäjänä Sappinen ei edes asiaa hirveästi harkinnut, vaan pian oltiinkin jo kustantajan toimistolla allekirjoittamassa sopimusta.

– En ole tällaista ennen tehnyt, mutta suhtaudun asioihin sillä tavoin, että jos jotain kysytään ja minulla ei ole mitään oikeaa syytä kieltäytyä, niin vastaan yleensä kyllä, Sappinen kertoo.

Lähes kahden vuoden projekti tulee virallisesti päätökseen tänään, kun Sappisen kirjoittama Pete Poskiparta – Mies ja mieli -kirja julkaistaan. Julkaisupäivän alla, kun Sappinen sai ensimmäisen kerran valmiin kirjan käteensä, olo oli mahtava ja tyhjä.

– Kun näkee valmiin teoksen kaiken sen kirjoittamisen, tarkistamisen ja taittamisen jälkeen, tunnelma on ihan uskomaton. Ajatukset ovat tällä hetkellä innostuneisuuden ja jännittyneisyyden välimaastossa, Sappinen kuvailee.

Vaikka Sappinen ei elämänkertakirjaa ole aikaisemmin tehnyt, on hän toimittajana tehnyt lukuisia henkilökuva-artikkeleita, joten tyyli on tuttu. Nyt vain kokoaan isommassa mittakaavassa.

– Välillä tuli epäilyksiä, että millä minä kaiken tilan käytän ja pystynkö tuottamaan sisältöä niin paljon. Henkilöjutut ovat aina typistettyjä tarinoita, mutta kun kirjoitetaan koko elämä tiettyyn pisteeseen saakka, niin se on haastavaa, Sappinen toteaa.

Kirjassa päästään tutustumaan Poskiparran elämänkaareen pikkupojan seikkailuista yhdeksi alansa tunnetuimmaksi tekijäksi. Mentalistin lapsuusajassa myös Sappinen oli vahvasti läsnä siskon ominaisuudessa.

Kirjan kirjoittaminen veljen tarinasta oli siis hyvin henkilökohtainen tutkimusmatka myös omaan sukuhistoriaan.

– Olisi tehnyt mieli sukeltaa syvemmälle esimerkiksi omien isovanhempien elämään, mutta tämän kirjan puitteissa oli pakko välillä päästää irti ja mennä Peten elämässä eteenpäin, Sappinen kertaa.

Lapsuusaikana sekä Sappinen että Poskiparta asuivat edellisen kerran saman katon alla. Siitä ajasta on Sappiselle jäänyt omat muistot veljestä, mutta kirjaa kirjoittaessa avautui uudenlainen näkemys Petestä.

– Olen tutustunut nyt erilaiseen veljeen monella tavalla, mitä luulin alun perin tuntevani. Hänellä on aika tapahtumarikas elämä ollut ja kaikki se, mitä hän on nuoruudessaan tehnyt, on vaikuttanut jollain tavoin siihen, mikä hänestä on tullut, Sappinen kiteyttää.

Kaiken lapsuusajan muistojen, sisarussuhteen sekä kirjaurakan jälkeen, millaiseksi kirjailija luonnehtisi mentalistiveljeään.

– Pete on periksiantamaton, valtavan idearikas, hirveän luova, kärsimätön, taitava ja todella luonteva sekä lahjakas esiintyjä, Sappinen kuvailee.

Pete Poskiparta – Mies ja mieli -kirjassa lukija pääsee ensimmäistä kertaa syventymään esiintymislavoilta tunnetun viihdetaitelijan elämään parrasvalojen takaa. Teoksessa äänessä ovat Poskiparran lisäksi hänen perheensä sekä läheiset ystävänsä ja kollegansa Suomesta sekä ulkomailta.

Sappinen toivoo, että lukijoille avautuisi uusi näkökulma Poskiparran hahmoon, joka löytyy julkisen minän takaa.

– Jos lukijat tuntevat Peten ennalta, niin kirjan luettua toivon, että he näkisivät hänet uudessa valossa, Sappinen päättää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän