Muista pienet koulutiellä

0

Vielä toukokuussa hän oli pieni. Äiti tai isä haki hänet päivittäin päiväkodista. Tänään tuo sama pieni on ekaluokkalainen matkalla kouluun.

Aikuisten suhtautuminen lapseen muuttuu muutamassa kuukaudessa. Vielä kolme kuukautta sitten lapsi oli pieni ja nyt niin iso, että me muut liikenteessä liikkuvat odotamme hänen tietävän liikennesäännöt ja kulkevan niiden mukaan. Koululaisilta odotetaan hallittua käyttäytymistä liikenteessä.

Ekaluokkalainenkin on kuitenkin vielä pieni. Lapsen kyky hahmottaa liikennettä sekä taito arvioida etäisyyksiä ja nopeuksia on vasta kehitysvaiheessa.

Vanhemmilla on tärkeä rooli opettaa lapselle turvallista liikkumista liikenteessä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto korostaa, että lapsen valmiudet itsenäiseen liikkumiseen kehittyvät harjoittelemalla. Mitä enemmän ja monipuolisempaa harjoitusta lapsi saa, sitä vahvemmat liikenteessä liikkumisen taidot ja tiedot lapselle kehittyvät. Myös esimerkillä on valtava voima. Meidän aikuisten pitäisi kulkea liikenteessä toiset huomioiden, liikennesääntöjä noudattaen, käyttää turvavyötä, heijastinta ja pyöräilykypärää. Niin lapsetkin oppivat käyttäytymään turvallisesti.

Tutkimusten mukaan lapset kopioivat jopa vanhempiensa ajotyylin aikuistuessaan.

Meillä Uudessakaupungissa autoilijat onneksi ottavat hyvin huomioon jalankulkijat. Liikenne on isoihin kaupunkeihin verrattuna rauhallista ja maltillista. Liikenneturvan kyselyn mukaan lasten mielestä pelottavin paikka liikenteessä on suojatien ylittäminen. Pienen on vaikea hahmottaa, milloin suojatielle voi mennä. Autoilijat voivat helpottaa tilannetta jarruttamalla ajoissa ja näyttämällä, että suojatien voi ylittää.

Lasten liikenneturvallisuus on kehittynyt viime vuosina Suomessa parempaan suuntaan. Vanhempien kannattaa rauhoittaa mieltään sillä ajatuksella, että tieliikenneonnettomuudet ovat sittenkin harvinaisia.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän