Ruoka ja viini ovat edelleen maineensa arvoisia Pariisissa. Lehtevät croisantit, ihanat jogurtit, joissa makeutta on vain nimeksi ja kunnon café au lait aamutuimaan.
Päivällä lounaaksi voi napata kadunkulmasta täytetyn ohukaisen kinkkutäytteellä. Tai sitten voi istahtaa salade nicoisen ja valkoviinilasillisen ääreen paikallisten suosimaan bistroon.
Ruokaa odotellessa aurinkolasien suojasta voi katsellaan ihmisvilinää. Pariisista on kuulemma tyylikkyys hävinnyt, tosin kaupungin keskustassa taitaa olla enemmän turisteja kuin paikallisia. Näköhavaintojen perusteella muodissa ovat lyhyet, niukat topit ja pitkät, väljät lahkeet.
Salade nicoise, tuttavallisesti nizzansalaatti, on nimensä mukaisesti Nizzan kaupungin mukaan nimensä saanut kesäinen salaatti, joka kootaan kasviksista, perunasta, kananmunista ja purkkitonnikalasta. Itse olen ollut aina hieman epäileväinen tämän salaatin suhteen, sillä millään ei omaan makupalettiini sovi tomaatti, oliivi ja tonnikala samalle haarukalliselle.
Salaatin jälkeen jälkiruoaksi napataan vielä konditoriasta makeita leivoksia. Macaron-leivos on muuttunut suureksi kahden hengen annokseksi ja väriltään kirkkaan vihreäksi.
Mökkiläisen
nizzansalaatti500 g kiinteitä perunoita
200 g vihreitä pitkiä papuja
4 kpl kananmunaa
200 g kirsikkatomaatteja
1 ruukku napakkaa salaattia
1 dl oliiveja
500 g lohta
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl makeaa sinappia
suolaa
Keitä perunat kuorineen. Anna jäähtyä, kuori tarvittaessa ja lohko. Keitä pavut ohjeen mukaan. Keitä myös kananmunat.
Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit.
Poista lohesta nahka, viipaloi isoiksi paloiksi ja paista pannulla voissa juuri ja juuri kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Revi salaatti tarjoiluastian pohjalle. Lisää perunapalat, pavut, kananmunalohkot, tomaatit, oliivit ja päällimmäiseksi lohipalat.
Valmista kastike omaan kulhoon sekoittamalla ainekset keskenään.