”Olen iso koululainen, oikein ekaluokkalainen” – 135 ekaluokkalaista aloitti koulutaipaleensa Uudessakaupungissa 

0
36 uutta ekaluokkalaista kokoontui aamuyhdeksältä Saarniston koulun pihalle.

Torstaiaamuna kaupungin päällä leijaillut harmaa sadepilvi repesi juuri sopivasti tuoden aamuauringon säteet, kun uudet ekaluokkalaiset aloittivat koulutaipaleensa Saarniston sekä muissa kaupungin alakouluissa aamuyhdeksältä.

Saarniston pihan edustalle kertyi jo hyvissä ajoin tulevia ekaluokkalaisia vanhempiensa seurassa odottelemaan kellojen soittoa. Aistittavissa oli myös jännitystä, sillä kouluun meno on iso muutos päiväkoti- ja eskariarjesta.

Seitsemänvuotias Rasmus Lehtonen aloitti koulutaipaleensa Saarniston 1B-luokalla. Ensimmäisenä kouluaamuna Rasmusta oli saattamassa hänen vanhempansa Erika ja Teemu Lehtonen. Tunnelmat olivat silmin nähden jännittyneet, mutta hyvät.

– Vähän erilainen aamu, kun en päiväkotiin mennyt yhdeksäksi, Rasmus kertoi eroavaisuuden aikaisempiin arkiaamuihin.

Rasmus tuntee hänen luokalleen tulevat kaverit, joten heidän näkeminen ja heidän kanssa leikkiminen on odotettua. Kesän aikana kouluvarusteet on myös hankittu reppua ja penaalia myöden. Koulurepuksi valikoitui monista vaihtoehdoista hieno tummansininen reppu.

– Odotan koulusta eniten välitunteja, Rasmus julisti.

Vanhemmat olivat myös levollisilla mielillä Rasmuksen lähtiessä kouluun.

– Ihan hyvillä ja odottavaisilla tunnelmilla tässä seurataan. Eiköhän tämä tästä hyvin lähde käyntiin. Innokas aloittaja Rasmus ainakin on, äiti-Erika totesi.

Rasmuksen luokalle tuli yhteensä kymmenen ekaluokkalaista, joiden opettajana toimii Heli Jalava. Yhteensä Saarnistossa aloittaa kolme ekaluokkaa ja 36 oppilasta. Jalava on pitkään toiminut opettajana eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun hän ottaa ekaluokkalaiset.

Aina koululaisten ensimmäisiin päiviin liittyy opettajallekin oma jännitysmomenttinsa.

– Aika kivoja nämä päivät aina ovat. Opettajakin pääsee aloittamaan vähän taas alusta, Jalava tunnelmoi.

Yhdeksältä kellon soidessa kolmen ekaluokan opettajat keräsivät omat oppilaansa ja opettajien johdolla edettiin omiin luokkiin. Jalavan luokassa oppilaat etsivät ensin omalla nimellä varustetun pulpettinsa.

– Aloitetaan aamut aina nousemalla pulpetin viereen seisomaan ja toivotetaan kaikille hyvää huomenta, Jalava kertoi oppilaille perinteisistä tavoista.

Ensimmäinen koulupäiväkäytettiin kesämuistojen jakamiseen, yhteisiin tutustumisleikkeihin sekä sääntöjen ja koulun rajojen opettelemiseen. Kevään tutustumiskäynnillä oli opeteltu jo joitain perusasioita, mutta kesän jälkeen niitä oli hyvä kerrata.

– Kukas on kesällä käynyt uimassa, Jalava kysyi, johon kaikki kymmenen oppilasta viittasi myöntävästi.

Viittaaminen oli siis jo tuttua tuoreille ekaluokkalaisille. Ensimmäisen oppitunnin aikana jaettiin koulutarvikkeiden lisäksi se tärkein kirja eli Aapinen. Aapisesta oppilaat lauloivat koulun alkamisesta kertovan kappaleen.

”Nyt alkaa koulu, ihanaa! Tahdon pihaan livahtaa. Olen iso koululainen, oikein ekaluokkalainen!”

– Tahtoisiko joku jo pihaan livahtaa? Jalava kysyi kappaleen jälkeen.

Ensimmäinen oppitunti loppui jo, ja oppilaat kirmasivat pihalle auringon paisteeseen välitunnille.

Ekaluokkalaiset Uudenkaupungin kouluissa:

Yhtenäiskoulu: 44
Saarnisto: 36
Kalanti: 29
Hakametsä: 21
Lokalahti: 3
Pyhämaa: 2

Kommentti: Se ilo, jännitys ja uuden alku

Jokainen kokee sen vain kerran omalla kohdalla, minkälaista on aloittaa ekaluokkalaisena koulu. Omasta koulun aloittamisesta on jo 19 vuotta ja vaikka kuinka yritin muistoja kaivella, en siitä päivästä juurikaan kyllä muista paljoa.

Seuratessani Saarniston koulun ekaluokkalaisten ensimmäistä tuntia pystyi aistimaan uusilta ekaluokkalaisilta aitoa jännitystä uudesta ajasta, mutta myös aitoa iloa. Suurin osa on toistensa kavereita päiväkotiajoilta, joten varsinaisesti muuta uutta ei ole kuin ympäristö ja opettaja. Tutut kaverit ovat uuden alussa se suurin voimavara, joka helpottaa muutosta.

Uskon, että noita samoja ilon ja jännityksen tunteita koin minäkin silloin kuusivuotiaana Hakametsän koulun pihalla. Terveiset myös omalla ekaluokan opettajalle Anna-Maija-opelle.

Toivotaan kaikille uusille ekaluokkalaisille muistorikasta koulutaivalta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän