Olette kaikki tähtien lapsia

0
Crusell täyttyi nelosluokkalaisista torstaina.

Rauhan Symposiumin osana järjestettiin torstaina ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten symposium. Sen ohjelmaan kuului muun muassa nelosluokkalaisille järjestetty ”Kysy ihan mitä vaan” -tilaisuus. Tapahtumassa kysymyksiä sai kysyä professori Mart Noormanilta , Viron tiedeakatemian presidentiltä Tarmo Soomerelta , professori Anna Töntroos-Remesiltä , sekä Suomen tiedeseuran puheenjohtaja Hannu Koskiselta .

– Lämpimästi tervetuloa lasten symposiumiin. Kysymyksiä tuli paljon, joten toivomme lyhyitä vastauksia professoreilta, Fanny Korsman , tapahtuman moderaattorina toiminut 10 -vuotias julisti tapahtuman alussa.

– Mistä avaruus alkaa ja mihin se loppuu? 

Tähän Saarniston neljäsluokkalaisilta tulleeseen kysymykseen vastasi professori Noorman. 

– Avaruus on kaikkialla ympärillämme ja mekin olemme osa avaruutta. Avaruuden alkupaikasta on käyty kovasti kiistoja vuosien aikana, ja sellaiseen sovintoon on päästy, että avaruus alkaa sadan kilometrin päästä maapallon pinnasta. 

Noormanin mukaan kysymykseen avaruuden loppumispaikasta ei kuitenkaan voinut vastata.

– Uskomme että avaruus vain jatkuu ja jatkuu. Sitten, kun jostakusta teistä tulee avaruudentutkija, voitte selvittää, minne avaruus päättyy, Noorman jatkaa.

Nelosluokkalaisilla oli kysymyksiä myös mereen liittyen.

– Voiko mustekalan muste tappaa ihmisen? kysyttiin Pohitullin koulusta.

Kysymykseen vastasi Töntroos-Remes.

– Sanoisin että ei. Muste ei ole ihmisille myrkyllistä, mutta se saattaisi ehkä kutittaa ihmistä. Mustekalat käyttävät sitä, jotta pääsevät esimerkiksi kaloja karkuun.

Etukäteen lähetettyjen kysymysten jälkeen otettiin yleisökysymyksiä. Vaikka tilaisuudessa puhuttiinkin tieteestä, kysymykset ja vastaukset olivat toisinaan vitsikkäitä.

– Onko Marsissa marsilaisia?

Kysymykseen vastannut Koskinen sai yleisön nauramaan.

– Ei Marsissa varsinaisesti marsilaiset marssi, mutta sieltä yritetään etsiä mahdollista hyvin alkeellista elämää. Ei siellä kuitenkaan mitkään pienet vihreät miehet kävele.

Myös Viroon liittyen kysyttiin useita kysymyksiä. Lapsia kiinnosti muun muassa Viron ruoka, koulupäivät, sekä Viron vesistöissä olevat kalat.

Tapahtuman loputtua tunnelmat olivat hyvät niin yleisössä, kuin lavallakin. Saarniston koulusta Cruselliin saapuneet Siiri ja Julia pitivät tilaisuudesta.

– Opimme paljon uutta täällä. Luokkalaisemme saivat myös kysyä kysymyksiä tilaisuudessa, kaksikko kertoo.

Tietyt kysymykset jäivät heille erityisesti mieleen.

– Minulle jäi mieleen se, kun joku kysyi maailman isoimmasta tähdestä, Julia toteaa.

Siirillekin mieleen jäi avaruuteen liittyvän kysymyksen vastaus.

– Yksi professoreista kertoi tarinan siitä, että mekin olemme syntyneet tähtien kautta ja siten periaatteessa olemme tähtien lapsia. Se oli aika hauskaa.

Tilaisuuen aiheet kiinnostivat kaksikkoa.

– Avaruus oli mielenkiintoinen aihe. Siihen liittyvät kysymykset olivat välillä vaikeita myös professoreille, Julia totesi.

Siiri unelmoi isona matkustavansa avaruuteen.

– Avaruus oli aiheena kiinnostava ja ajattelenkin, että voisin tulevaisuudessa matkustaa avaruuteen, jos saisin siihen mahdollisuuden.

Myös tilaisuuden 10-vuotiaalle moderaattorille kokemus oli hieno.

– En ole ennen juontanut tapahtumia ja alussa minua jännitti kovasti, Korsman kertoo.

Korsmanin mukaan hän voisi tehdä vastaavaa uudestaankin. 

– Minulla oli lavalla kivaa ja juontaminen tuntui hyvältä. Voisin tehdä niin toistekin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän