Pienpedot kuriin – Loukkuja ja hännän heilutusta Männäisten torilla

0
Veli-Matti Virtanen kannustaa pienpetojen pyyntiin.

Keijo, 1 vuotta, sekä Mauno, 8 kuukautta, olivat Männäisten iltatorin suosikit perjantaina saaden paijauksia etenkin nuorimmilta torivierailta. Itse he näyttivät kuitenkin ottavan tilanteen rauhallisesti. Torilla toimintaansa esitelleet Kalannin Erämiehet sekä Kalannin Seudun Riistanhoitoyhdistys kertovat, että olennaista on myös hyvä metsästyskoira.

– Nämä ovat kumpikin vasta taipaleensa alkuvaiheilla. Olemme kyllä käyneet jo tutustumassa riistamailla heidän kanssaan luola- ja ajometsästyksen saloihin, vilkkaita kokelaitaan aloillaan pitävä Sanna Utrila kertoo.

Hyväksi metsästyskoiraksi ei tulla ihan tuosta vain. Se vaatii paljon myös koiralta. Sanna korostaa etenkin kykyä toimia vaihtuvissa tilanteissa. Innokkuutta, sitkeyttä ja älykkyyttä myös tarvitaan.

Koulutus riippuu siitä, minkälaiseen metsästykseen koiraa käytetään. Luolametsästys vaatii omia taitoja ja ajo- sekä jälkimetsästys taas omiaan. Keijolta ja Maunolta ei näytä ainakaan intoa puuttuvan.

Erämiehet ja riistanhoitoyhdistys tarjosivat torivieraille tietoiskun pienpetojen loukkupyynnistä. Haitallisten pienpetojen poistaminen kun on kaikkien etu.

– Metsästyslaki muuttui pari vuotta sitten ja pienpetoja saa nyt pyytää vapaasti. Kannustammekin niiden loukkupyyntiin, Veli-Matti Virtanen ja Osmo Luotonen kertovat.

Minkki ja supi ovat näistä haitallisimmat ja muulle luonnolle tuhoa aiheuttavat. Metsästäjät korostavat kuitenkin, että tässäkin pyynnissä ovat omat eettiset sääntönsä.

– Jos pyydetään elävänä loukku olisi tarkistettava vähintään kerran vuorokaudessa, Luotonen muistuttaa.

Omat haittansa voi olla myös taloonkin epätoivotuksi vieraaksi asettuvalla näädällä, etenkin hajuhaittoja. Virtanen opastaa, että voisi kokeilla levittää tuulettimella hajuvettä sen lymypaikkoihin.

Ajankohtaisia asioita alueellamme ovat myös villisiat ja sudet. Villisikahavainnoista toivotaan ilmoitettavan petoyhdysmiehelle. Näiden karjujen mukana kun sikarutonkin vaara on todellinen.

– Mitä suteen tulee, se kuuluu suomalaiseen luontoon. Mutta ei pihoille. Susihavainnoista toivotaan ilmoitettavan etenkin, jos sen käyttäytyminen koetaan uhkaavaksi. Tällöin voi soittaa hätänumeroon ja muutenkin kaikista havainnoista on syytä ilmoittaa petoyhdysmiehille. Heidän yhteystietonsa löytyvät kotisivuiltammekin, Virtanen sanoo.

Erämiesten esittelypöydällä voi tutustua myös metsästyksen historiaan, kuten vanhoihin patruunoihin. Mika Norima esitteli hyvin käytännöllistä retkikeitintä.

Liikaa ei voi metsästyksessä korostaa ampumataitoa. Tätä voi harjoitella vaikka simulaattorin avulla, jolloin oppii pitämään asennon vakaana ja tähtäämään.

Torikansan iloksi myös duo Samuli ja Sauli esitti laulujaan ja Heli-Päivikki Laurén toimi bingoemäntänä. Ennustettu sadekin pysyi poissa ja ilta-aurinko lämmitti mukavasti.

Rauno Laine

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän