Rauhan symposium  huipentuu Rauhan syksyyn

0
Rene Eespere on yksi Viron tunnetuimmista säveltäjistä.

Rauhan symposiumin teemana on tänä vuonna Viro, joten myös tapahtuman päättävä konsertti liittyy vahvasti etelänaapuriimme.

Rauhan syksy -konsertin ohjelma koostuu virolaisen René Eesperen tuotannosta. Mukana on hänen vartavasten Rauhan symposiumia varten säveltämänsä Rauhan syksy -niminen teos.

Uudenkaupungin seurakunnan kanttori Kari Vuola kertoo, että kaikki johtaa juurensa jo edelliseen Rauhan symposiumiin, jolloin tapahtuman yhteydessä näki päivänvalonsa Olli Kortekankaan säveltämä Ende und Beginn -kirkko-ooppera.

– Se ooppera elää edelleen ja lähtee maailmalle, ainakin Viroon, Vuola kertoo.

Vuoden 2021 symposiumin jälkeen tapahtuman sisällöntuottaja ja Jaana Vasama pyysi Vuolaa mukaan suunnittelemaan seuraavaan symposiumiin sopivaa kantaesitystä.

Tuglas-seuran puheenjohtajana Vasamalla on vahvat siteet Viroon, josta haluttiin mukaan tunnettu säveltäjä.

– Aluksi ajattelimme Arvo Pärtiä , mutta hän jo melko huonossa kunnossa, eikä sävellä enää, Vuola tietää.

Vasama keksi kysyä Eespereä, joka on yksi tunnetuimmista virolaissäveltäjistä. Eespere ei ollut Vuolalle entuudestaan tuttu.

– Tämä on tilattu teos ja Eespere lähti heti mukaan. Hänellä ei ollut kauheasti aikaa, mistä olin huolissani, mutta turhaan.

Eesperen tuotanto on hyvin monipuolista mutta helposti lähestyttävää musiikkia. Nyt kuultava teos on melko erilainen, mitä Vuola aluksi ajatteli, mutta hyvällä tavalla.

– Hieno, kaunis teos. Se on ihan erilainen kuin Kortekankaan sävellys. Hyvin rauhoittava.

Sävelmää soittaa harvinainen kombinaatio, sillä mukana ovat säveltäjän tytär Aurelie Eespere (laulu), Heli Ernits (oboe, englannintorvi), Varpu Haavisto (viola da gamba), Kirill Ogorodnikov (kitara) ja Kari Vuola (urut).

Vuola on innoissaan, että mukaan lähti myös turkulainen, 8-henkinen kamarikuoro Key Ensemble, joka laulaa Jutta Seppisen johdolla.

Soittajat ovat toistaiseksi harjoitelleet vain yksinään, eikä yhteisharjoituksille ole paljon aikaa.

– Tapaamme ensin Turussa torstaina ja perjantaina harjoittelemme yhdessä. Lauantaina on sitten jo kiire.

Teos valmistui vasta keväällä, joten ylipäätään kellään ei ole ollut liikaa aikaa. Vuola on kuitenkin huolehtinut, että Uudenkaupungin päässä kaikki sujuu.

– Olen varannut koko kirkon kolmeksi päiväksi.

Sanoittajaksi lähti kirjailija Sirpa Kähkönen , jota kysyttiin mukaan viime vuoden marraskuussa.

– Teemana on rauha ja sanat ovat sen mukaiset. Tästä tuli hyvin ajankohtainen teos, kun ottaa huomioon kansainvälisen tilanteen, Vuola muistuttaa.

Eespere ja Kähkönen eivät olleet työskennelleet aiemmin yhdessä.

– Eespere olisi halunnut tekstin latinaksi. Se on hieno kieli ja helppo säveltää, mutta Jaana halusi, että teksti on suomen kielellä. Säveltäjä ja Sirpa Kähkönen ovat yhdessä hieman muuttaneet sanoitusta.

Molemmat saapuvat myös paikalle konserttiin. Sanojen pitää sopia myös esityspaikkaan.

– Se ei ole kirkkomusiikkia, mutta kuitenkin musiikkia, joka sopii kirkkoon.

Vuola kertoo, että kun näin hieno teos on tehty, ei sitä haluttu esitettäväksi vain kerran. Niinpä toinen konsertti on luvassa heti seuraavana päivänä Helsingin tuomiokirkossa. Sitä varten Vuola matkusti jo tällä viikolla Helsinkiin, jotta voi valmistautua soittamaan ison kirkon uruilla.

– Ugissa meillä on yhdet Suomen arvokkaimmista uruista ja ne sopivat tähän hyvin. Helsingissä on saman valmistajan urut, mutta ne ovat helpommin tietokoneella hallittavissa, Vuola sanoo ja toivoo, että konsertti kuultaisiin myöhemmin myös Virossa.

Vuola korostaa, että hän on mukana muusikkona, ei seurakunnan työntekijänä. Hän halusi ehdottomasti käyttää lomaansa esitykseen valmistautumiseen.

Vuola ylistää Jaana Vasaman työtä konsertin ja koko Rauhan symposiumin eteen.

– Pelkästään rahoituksen hoitaminen on hankalaa ja kaikki soittajat tarvitsevat majoituksen.

Eesperestä hänellä oli epäilyksensä, koska säveltäjät kuulemma ovat usein omanlaisiaan persoonia.

– Tapasin säveltäjän ja kuoronjohtaja Jutta Seppisen toukokuussa. Eespere on kauhean kiva ihminen. Hyvin erilainen kuin olin saanut sähköposteista kuvan.

Syntymäpäivät ovat Virossa paljon suurempi juttu kuin Suomessa. René Eespere täyttää joulukuussa 70 vuotta ja hänellä on monta konserttia tänä vuonna Virossa.

Koko konsertti kestää noin tunnin ja Rauhan syksy esitetään loppupuolella.

– Kuoro on mukana vain kolmessa viimeisessä teoksessa.

Vuolan mukaan on usein vaarallista rakentaa koko konserttia yhden säveltäjän varaan, mutta hän uskoo, että tässä tapauksessa se toimii.

– Tunnen etukäteen vain Key Ensemblen ja Varpu Haaviston, mutta luotan säveltäjään, että mukaan on saatu Viron parhaimmistoa, Vuola sanoo.

Rauha syksy -nimikkokonsertti kuullaan Rauhan symposiumin päätteeksi Uudenkaupungin uudessa kirkossa lauantaina 19.8. kello 18 alkaen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän