Rauhan Symposium tarjoaa myös kulttuuria–Ugissa kaksi kantaesitystä

0
Jaana Vasama toivoo, että ihmiset lähtevät rohkeasti kuuntelemaan luentoja ja nauttimaan konserteista.

Rauhan Symposium tuo kulttuurikeskus Cruselliin suuren joukon Suomen ja Viron eturivin puhujia keskustelemaan päivän polttavista kysymyksistä. Symposiumin aikana kuullaan kaksi kantaesitystä.

Torstaina Uudenkaupungin vanhassa kirkossa esiintyy italialainen Gorizian kitaraorkesteri, jolle Uudenkaupungin konsertti on heidän ensiesiintymisensä Suomessa.

– Gorizia on rajakaupunki Slovenian Nova Gorizian kanssa. Ne ovat kultturipääkaupunkeja vuonna 2025. Konsertti on avaus kulttuuripääkaupunkivuodelle, sillä siellä kuullaan kitaraorkesterille sävelletyn teoksen maailman kantaesitys, Rauhan Symposiumin sisällöntuottaja Jaana Vasama kertoo.

Konsertti on monin tavoin ainutlaatuinen, sillä kitaraorkesterit eivät ole kovin tavallinen kokoonpano. Konserttiohjelmistossa on yhtä lailla Vivaldia, Piazzollaa kuin tuttuja elokuvasävelmiä. Orkesteri jatkaa Uudestakaupungista matkaansa Kauniaisiin, jossa he konsertoivat perjantaina.

Lauantain konsertti Rauhan syksy Uudenkaupungin Uudessa kirkossa kello18 kuuluu sarjaan ”erittäin harvoin tarjolla Suomessa”.

– Tässäkin konsertissa kuullaan maailman kantaesitys, kun René Eesperen teos kirjailija Sirpa Kähkösen luomaan tekstiin Rauhan syksy kuullaan nyt ensimmäistä kertaa, Vasama sanoo.

Teoksen tekijöihin pääsee myös tutustumaan, kun ennen konserttia kello 17 Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa Jaana Vasama haastattelee teoksen tekijöitä.

Konsertti koostuu René Eesperen sävellyksistä. Eespere on virolainen sävellyksen professori, jonka lauluja jokainen virolainen osaa, osa niistä on saavuttanut jopa kulttimaisen aseman.

– Nykyisin on harvinaista, että yhdessä konsertissa voi tutustua saman säveltäjän eri kappaleisiin.

Tunnin mittainen konsertti tarjoaa hyvän kuvan siitä, miten monipuolisia teoksia René Eesperen kynästä on syntynyt. Konsertin esittävät Suomen ja Viron eturivin muusikot, jotka eivät ole ennen esiintyneet yhdessä, joten myös kokoonpano on kiinnostava. Symposiumin päätöskonsertti Rauhan syksy tullaan kuulemaan Helsingin Tuomiokirkossa seuraavana päivänä sunnuntaina, joka on myös Viron itsenäistymisen palauttamisen päivä.

Vasama muistuttaa, että Rauhan Symposium tarjoaa myös hienon kattauksen tieteen maailmaan. Symposiumin suunnittelussa ovat olleet yhteistyössä kaupungin lisäksi myös Suomen Tiedeseura, Viron Tiedeakatemia, TAPRI ja Tuglas-seura. Suomen Tiedeseura on ollut mukana myös aikasempina vuosina symposiumin toteuttamisessa ja Uudenkaupungin Rauhan Symposium on seuran ainoa tapahtuma, jonka seura toteuttaa tiedemaailman ulkopuolella.

– Suomen Tiedeseura näkee tapahtuman ainutlaatuisena juuri siksi, että siinä tiede ja tutkimustulokset tuodaan ymmärrettävässä muodossa kaikille kuulijoille tasavertaisesti, tieteentekijät tulevat ulos omasta tiedekuplastaan ja puhuvat niin, että kaikki kuulijat ymmärtävät, Vasama kertoo.

Rauhan Symposium alkaa torstaina Lasten ja nuorten symposiumilla, jonne myös muut ovat tervetulleita. Lasten ja nuorten symposiumin hauskin osuus alkaa kello 13, kun kaupungin 4.-luokkalaisten tekemiä kysymyksiä aletaan esittää neljälle professorille.

Torstaina Crusellin lavalla puhuu kello 10 Viron Tiedeakatemian presidentti Tarmo Soomere, jolla on kaksi tohtorin tutkintoa – toinen matematiikasta ja toinen meritutkimuksesta. Lasten ja nuorten symposiumissa hän puhuu Suomen ja Viron yhteisestä merestä, perjantaina hänen otsikkonsa on Meri ja rauha.

Torstain toinen puhuja on Virossa huippusuosittu avaruustieteen professori Mart Noorma. Hänen aiheenaan ovat robotit ja avaruus sekä siitä, miten niistä muodostuu kyberavaruus. Mart Noorma on sotilasliitto NATO:n Tallinnassa sijaitsevan kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen (CCDCOE) johtaja. Hän on koulutukseltaan fyysikko ja toiminut aiemmin muun muassa Tarton yliopiston avaruus- ja puolustusteknologian professorina.

Lauantaina Noorma saa keskustelukumppanikseen suomalaisen avaruusfyysikon Minna Palmrothin. He keskustelevat lauantaina kello 12 siitä, kuka omistaa avaruuden ja ketkä päättävät siitä, mitä avaruuteen voi lähettää ja kuka avaruudessa siivoaa.

Perjantaina kansojen liikkuvuudesta keskustelevat professorit Tiit Tammaru ja vanhempi tutkija Anitta Kynsilehto . Perjantaina akateemikko Anu Realo kertoo, miten kansakuntien arvoja voi vertailla ja miten hitaasti ne muuttuvat. Rauhan Symposiumissa on myös media esillä, tällä kertaa Crusellin lavalla keskustelevat Turun Sanomien päätoimittaja Jussi Orell ja virolaisen päätoimittajan Janeck Uibon kanssa siitä, pitääkö tiedonvälityksen olla viihteellistä.

Lauantaina Crusellin lavalle astelee kaksi todellista tähtiesiintyjää – Janne Saarikivi on ilmiömäinen puhuja, joka on monille tuttu esiintyjä televisiosta. Raul Rebane on puolestaan erittäin suosittu puhuja Virossa ja symposiumissa hän aikoo pitää esityksensä suomeksi. Kun Raul Rebane puhuu, hänellä on asiaa, ja Virossa hän kuuntelevat kaikki. Uudessakaupungissa hän uskaltautuu puhumaan siitä, minkälaisia uskomuksia suomalaisilla ja virolaisilla on toisistaan.

Rauhan Symposiumissa puhutaan luonnollisesti sodasta ja rauhasta, nyt myös Natosta. Viron suurlähettiläs Sven Sakkov avaa kuulijoille Natoon liittyviä kysymyksiä, minkä jälkeen lavalla keskustellaan siitä, mihin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa johtaa. Lavalla on samanaikaisesti neljän maan asiantuntijat – tällaista ei ole vielä Suomessa nähty, että keskustelemassa on yhtaikaa suomalainen, virolainen, venäläinen ja ukrainalainen tutkija.

– Kaksi kantaesitystä, kaksi ainutlaatuista konserttia ja joukko huippupuhujia – tätä on Rauhan Symposium tänä vuonna. Pöytä on katettu, Vasama toivottaa yleisön tervetulleeksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän