Rauhan Symposiumin asiantuntijaluennot yltävät Virosta Suomeen ja arjesta avaruuteen

0
Ukrainan sodasta ovat keskustelemassa sekä suomalainen, virolainen, venäläinen että ukrainalainen tutkija. Mukana ovat emeritusprofessorit Tuomo Melasuo sekä Jyrki Käkönen, tutkija Madli Vain Tallinnan yliopistosta, tutkija Vadim Romasov Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRIsta sekä vanhempi tutkija Olga Filippova Itä-Suomen yliopistosta.

Uudenkaupungin perinteisessä Rauhan Symposiumissa 18.–19.8. on tänä vuonna teemana naapurimaamme Viro ja siksi keskustelemassa onkin useita virolaisen tiede- ja kulttuurielämän huippuja eri aloilta. Kulttuurikeskus Crusellissa pidettävät yleisöluennot on kuitenkin suunnattu suurelle yleisölle ja tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden päästä kuuleman yleistajuisia katsauksia ja keskusteluja ajankohtaisista aiheista Suomenlahden molemmin puolin.

Mart Noorma on Virossa hyvin tunnettu avaruusteknologi ja johtanut Tartossa niin kutsuttua Viron opiskelijasatelliittiohjelmaa. Nykyisin hän toimii NATO:n Tallinnassa sijaitsevan kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen (CCDCOE) johtajana. Noorma keskustele yhdessä professori Minna Palmrothin kanssa mistäpä muusta kuin avaruudesta: ”Kuka omistaa avaruuden?” on heidän keskustelukysymyksensä.

Varsinaisesti Nato-teemasta on kuitenkin puhumassa toinen alan spesialisti, Viron Suomen suurlähettiläs Sven Sakkov. Vuodesta 2020 alkaen Helsingissä toiminut Sakkov on tehnyt aiemmin uraa juuri turvallisuuspolitiikan alalla ja Nato-kysymysten, kyberturvallisuuden ja Viron puolustuspolitiikan parissa. Symposiumissa Sakkov kertoo näkemyksiään Suomen Nato-jäsenyydestä ja sen vaikutuksista paitsi Itämeren tilanteeseen, myös Suomen ja Viron keskinäisiin suhteisiin.

Keskustelua turvallisuudesta ei näinä aikoina voi kuitenkaan käydä huomioimatta Euroopassa käynnissä olevaa sotaa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt jo puolitoista vuotta. Verta on vuodatettu paljon eikä sodan loppua ole näkyvissä. Symposiumissa aiheeseen paneudutaan kattavalla ja hyvin poikkeuksellisella asiantuntijoiden joukolla. Lienee ensimmäinen kerta Suomessa, kun Ukrainan sodasta ovat keskustelemassa sekä suomalainen, virolainen, venäläinen että ukrainalainen tutkija. Mukana ovat emeritusprofessorit Tuomo Melasuo sekä Jyrki Käkönen, tutkija Madli Vain Tallinnan yliopistosta, tutkija Vadim Romasov Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRIsta sekä vanhempi tutkija Olga Filippova Itä-Suomen yliopistosta.

Kulttuurin ja kielen näkökulmaa suomalaisvirolaiseen keskusteluun tuovat Janne Saarikivi ja Raul Rebane . Saarikivi on Suomessa tunnettu kielitieteilijä ja tietokirjailija, joka on tunnettu pienten kielten puolustajana. Symposiumissa hän kysyy, vieläkö suomea ja viroa puhutaan 100 vuoden päästä, kun englanti vyöryy kaikkialle. Tunnettu virolainen toimittaja, urheiluvaikuttaja ja yhteiskunnallinen visionääri Raul Rebane taas tulee puhumaan otsikolla ”Viron myytti ja Suomi”. Virolainen Rebane aikoo puhua suomeksi. ”Olen elävä todiste siitä, mitä Suomen televisio sai aikaan Neuvostoliiton aikaisessa Virossa”, totesi Rebane taannoin kielitaitoonsa viitaten.

Koko Rauhan Symposiumin juontaa toimittaja ja uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.

Cruselliin voi saapua vaikka vain yhtä tilaisuutta varten tai istua paikalla molemmat päivät alusta loppuun.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän