Rauhan Symposiumissa keskusteltiin myös mediasta – Lukijat kaipaavat yhä koottua uutispakettia

0
Päätoimittajat Jussi Orell Turun Sanomista ja Janeck Uibo Edasi-lehdestä keskustelivat median tilanteesta Rauhan Symposiumissa perjantaina.

– Tietoa on paljon. Negatiivisia uutisia on paljon. Olennainen ja epäolennainen sekoittuvat ja kaikkeen sekoittuu vielä mainonta, virolaisen Edasi-lehden päätoimittaja Janeck Uibo kuvasi nykyistä mediakenttää. Uibo ja Turun Sanomien päätoimittaja Jussi Orell oli kutsuttu Rauhan Symposiumiin keskustelemaan aiheesta Tiedonvälitystä vai viihdettä – media vie kansaa kuin pässiä narussa.

Uibo kertoi omasta taustastaan, että hän on työskennellyt pääosan työvuosistaan mainosalalla. Seitsemän vuotta sitten hän siirtyi lehtityöhön.

– Ei tällä rikastumaan pääse, mutta koen parantavani maailmaa tällä tavalla.

Edasi-lehteä hän kuvasi innostavaksi ja sivistäväksi mediaksi.

– Lehdessämme on ajateltu sisältö, ei liikaa informaatiota, vähemmän hälyä. Meillä on vain kolme toimittajaa palkkatyössä. Meille kirjoittavat eri alojen asiantuntijat, joilla on myös verbaalista kyvykkyyttä.

Edasi-lehti poimii aiheensa ajankohtaisesta uutisvirrasta, mutta käsittelee niitä harkituista näkökulmista. Artikkeleita julkaistaan vain 2–3 päivässä.

Turun Sanomia Orell luonnehti maakuntalehdeksi ja yleisuutislehdeksi.

Vaikka Uibo ja Orell työskentelevät erilaisissa lehdissä ja eri maissa, heillä oli yhteneväinen käsitys median nykytilanteesta.

– Kilpailua käydään yhä kovemmin verkkomaailmassa. Silti Puoli yhdeksän uutiset Ylellä ja printti- tai näköislehti verkossa ovat ihmisille tärkeitä. Ne ovat päivän kattaus uutisista. Ihmiset kaipaavat sitä, että uutiset on koottu paketiksi, Orell kertoi.

Janeck Uibo arveli, etteivät ihmiset itsekään aina tiedä, mitä he haluavat.

– Ihmiset haluavat paljon uutisia. Me mietimme, mikä on olennaista informaatiota.

Yhtä mieltä päätoimittajat olivat siitä, että uutisia ei saa tarjota tylsässä muodossa. Uibo kertoi, että Edasi-lehdessä seurataan, mitkä artikkelit menevät kaupaksi.

Orell kertoi, että Turun Sanomissa – kuten muissakin suomalaisissa lehdissä – seurataan tarkasti datatietokannasta, mitkä jutut kiinnostavat lukijoita.

– Jos juttu ei kiinnosta, juttujen asemointia voidaan muuttaa tai tehdä muita toimenpiteitä. Vaikka jutulle on aina journalistinen peruste, eikä törkyä kalastella, juttu pitää olla kiinnostavasti tehty. Ellei ole lukijoita, ei ole lehteä eikä työpaikkoja.

Janeck Uibo korosti jutun näkökulmaa ja sitä, että toimittajilla on yhteys lukijoihin.

Päätoimittajia haastatellut Jaana Vasama kysyi, tavoitellaanko lukijoita klikkiotsikoilla.

– Otsikon tärkein tehtävä on saada ihmiset lukemaan juttu. Mitä pahaa siinä on, Orell vastasi.

Vasama muistutti, että media käyttää myös valtaa ja kysyi, tiedostetaanko se toimituksissa.

– Jo se mikä on uutinen, on vallan käyttöä, hän perusteli ja kummasteli muun muassa sitä, miksi Turun Sanomat tekee niin vähän uutisia Uudestakaupungista.

– Teemme juttuja resurssien mukaan. Täällä Uudessakaupungissa on myös mainio Uudenkaupungin Sanomat, että täällä saa tietoa, Orell huomautti. Hän myönsi, että olisi epä-älyllistä olla myöntämättä, että media käyttää valtaa.

– Median tehtävä on tarjota tietoa. Ihmiset päättävät, mitä asioista ajattelevat. Pääkirjoituksissa lehti ottaa kantaa.

Orell kertoi olevansa eniten huolissaan siitä, että vain 1–2 asiaa mahtuu kerrallaan julkisuuteen, mistä esimerkiksi hän nosti kesän rasismikeskustelun.

– Kun media seuraa yhtä, kahta asiaa, mitkä asiat jäävät näiden varjoon?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän