Susi liikkunut Ugin keskustan liepeillä

1
Kuvan susi on eläintarhasta. (Arkistokuva)

Uudessakaupungissa on tehty useita susihavaintoja keskustan läheisillä asuinalueilla. Suden on nähty liikuskelevan Santtiossa, Ruokolassa ja Hakametsässä sekä ylittävän Lokalahdentien.

Osmo Luotonen Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksestä vahvistaa, että nähty eläin on todella susi.

– Todennäköistä on, että se on sama susi, joka liikkui aiemmin Sannaisissa. Sudelle haettiin silloin lopetuslupaa, mutta se poistui alueelta, johon lupa oli haettu. Nyt lupa on jo vanhentunutkin.

Torstaina sudesta saatiin myös turvakamerakuvaa, kun susi oli Elkkyisissä käynyt päiväsaikaan yhden talon pihassa.

Susireviiriryhmä kokoontui torstai-iltana. Ryhmän kantana on, että sudelle pitää hakea uutta lopetuslupaa.

– Susi käyttäytyy samalla tavalla kuin se Pyhämaan susi, joka liikkui alueella kolme vuotta sitten. Tämäkään susi ei näytä pelkäävän ihmisiä, vaan hakeutuu pihoillekin.

Pyhämaan susi lopetettiin ja myöhemmin dna-näytteestä paljastui, että yksilö oli koirasusi.

Luotonen korostaa, että tämän yksittäisen suden liikehdinnästä ei kannata liikaa hermostua.

– Susi ei pyri ihmisen lähelle, mutta koira sitä voi kiinnostaa. Tästä syystä en nyt suosittele, että lapsi ulkoiluttaisi yksinään koiraa, mutta en nyt sentään lasten ulkoilua rajoittaisi, hän rauhoittelee.

Susireviiriryhmä on päätellyt, että Vakka-Suomessa ja Kalannissa on kaksi susiparia sekä yksi perhelauma, jossa on myös jälkeläisiä.

– Tämä häiriköivä susi on laumasta lähtenyt, eikä oikein löydä reviiriä itselleen, Luotonen tulkitsee suden käyttäytymistä. Kyseessä on todennäköisesti nuori susi.

Luotonen toivoo, että susihavainnoista ilmoitetaan suurpetoyhdysmiehelle. Yhteystiedot löytyvät riistanhoitoyhdistyksen tai Riistakeskuksen sivuilta.

Jos susi käyttäytyy uhkaavasti, voi soittaa 112:een.

1 KOMMENTTI

  1. On se nyt kummaa ettei sutta saa lopettaa kun käy pihoillakin. Entäs jos onkin sairas susi ja nappaa ruuan puutteessa jonkun pikku vauvan joka on pihalla lastenvaunuissa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän