Syntyvyys nousuun

0

Suomessa on maahanmuuton lisäksi toinenkin aihe, josta on vaikea käydä asiallista, julkista keskustelua. Kun SDP:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne vaati Suomelle perhepoliittista strategiaa, keskustelu jumittui sanavalintaan. Rinne yllytti suomalaisia ”synnytystalkoisiin”.

Sinänsä Rinne oli oikeassa. Syntyvyys on vähentynyt Suomessa hälyttävästi. Vauvoja syntyy nyt vähemmän kuin koskaan mittaushistoriassa. Tilastokeskuksen mukaan kokonaishedelmällisyysluku oli alkuvuonna enää 1,28, mikä on vuodesta 1776 alkavan seurannan matalin syntyvyyden taso.

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki Uudessakaupungissa vuosi sitten syntyvyyden nostoon liittyvän aloitteen. Valtuustoryhmä esitti, että Uudessakaupungissa tehtäisiin perusteellinen selvitys, millä toimenpiteillä perheitä voisi kannustaa hankkimaan lapsia.

Hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso laati aloitteeseen laajan vastauksen, jossa käytiin läpi jopa syntyvyyden historiaa. Kokonaishedelmällisyys alitti väestön uusiutumisrajan jo 1960–70-luvun taitteessa. Tohtori Markku Lehto on todennut, että syntyvyyden laskulle on monia selityksiä. Ydinperhettä ei vain enää yksinkertaisesti pidetä ainoana elämäntapana.

Kunnat ovat yrittäneet kääntää väestökehityksensä kasvuun monenmoisilla porkkanoilla. Lapsiperheitä on houkuteltu lahjoilla, lahjakorteilla, jopa rahalla ja tonteilla. Kustavissa on maksuton varhaiskasvatus. Tärkeintä varmasti sittenkin on, että kunta koetaan lapsiystävällisenä.

Uusikaupunki on lapsiperheille hyvä asuinympäristö. Peruspalvelut ovat hyvät, meillä on laajasti harrastusmahdollisuuksia, tapahtumia lapsille, leikkipuistoja ja liikuntapaikkoja. Kaupungilla on turvallista lasten liikkua, yhteisönä olemme sen verran pieni, että sekin antaa lapsiperheille turvaa. Uusikaupunki on myös hakemassa Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin, jossa kunta sitoutuu tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta hyviä ratkaisuja.

Varmin tapa lisätä syntyvyyttä on saada Uuteenkaupunkiin perheitä, joiden kulttuuritaustassa korostetaan perhearvoja.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän