Talouden tulevaisuudesta

0

Miten ratkaistaan kevään talousseminaarissa Eero Laesterän kaupungille esittämä viiden miljoonan euron sopeutustarve?

Ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen puolivuotisvertailu 2022–2023 osoittaa Uudessakaupungissa kasvuksi noin 1,1 miljoonaa euroa ja siitä ennakonpidätysten kasvuksi noin 300 000 euroa, josta osan siitä saa kaupunkikin kunnallisveron tuoton kasvun muodossa (verotulojen tilitys kaupungille on sitten eri asia).

Kovin suuresta kunnallisverotulojen kasvusta ei voida puhua, eikä toisaalta myöskään kaupunkilaisten ostovoiman kasvusta (n. 11 euroa/kk/ansiotulon saaja). Vyötä on joutunut kiristämään itse kukin.

Miten on säästänyt organisaatio nimeltään ”kaupunki”? Yhtäkään säästöpäätöstä ei ole tehty. Talousarvio tälle vuodelle on selvästi viime vuotta runsaskätisempi (esim. opetus ja kasvatus + 2,5 miljoonaa euroa).

Alustava esitys ensi vuoden talousarvioksi ei sekään säästöjä etsi vaan ainoastaan verojen korotuksia. Olisiko palveluja karsimatta löydettävissä mahdollisia säästökohteita?

Opetushallituksen tilasto kertoo, että kaupungissamme oli 2022 varhaiskasvatuksessa olevia lapsia 498, joista 462 lasta julkisella puolella ja näistä lapsista vain 228 oli yli 35 h viikossa. Kunnallisia varhaiskasvatus paikkoja oli 708 ja yksityisiä varhaiskasvatuspaikkoja 198. Varhaiskasvatuspaikkoja oli siis yhteensä 906 ja lapsia niissä 498.

Lisää varhaiskasvatuspaikkoja on tulossa Wintterin valmistumisen myötä. Olisiko aika pysähtyä miettimään myös Wintteriin suunniteltuja päiväkotitiloja? Onko kaupunginhallituksella käytettävissään päiväkotien täyttö- ja käyttöasteet?

Wintteristä tulee 800 oppilaan peruskoulu ja palvelusopimuksen hinta määräytynee sen mukaan (täyttöasteen on siis oltava 100%). Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa oli lukuvuonna 2022–2023 oppilaita 633. Kalannin yläasteella oli oppilaita vastaavana aikana 105.

Wintteriin mahtuu siis em. lisäksi enemmän oppilaita ja on täysin perusteltua ja toivottavaa, että mahdollisimman moni lapsi saa yhdenvertaisen oppimisympäristön.

Wintterin päiväkotitilojen muuttaminen koulutiloiksi mahdollistaisi esimerkiksi Hakametsän koulun sulkemisen jo Wintterin valmistuessa. Ainakin kahden ison nykyisen koulun sulkeminen lähitulevaisuudessa on joka tapauksessa edessä lasten määrän voimakkaan vähenemisen myötä (Eero Laesterä 10.5. ”…jos lasten ja nuorten määrät vähenevät kuten ennuste olettaa, vähenee varhaiskasvatuksen ja alakoulun opettajien yhteenlasketun määrän tarve 24 työntekijällä vuoteen 2032 mennessä”).

Tuollaiselle rakennuskompleksille kuin mitä Wintteri on, tulisi olla selkeä tarve, nyt päinvastoin pitää löytää tarve rakennukselle, mutta mitä tehdään tyhjiksi jääville tiloille?

Lasten turvallisuuden vuoksi koulupäivän aikana Wintterin on oltava vain koulu ja kun se illaksi tai viikonlopuksi muuksi muutetaan ja taas kouluaamuksi palautuu, sillekin tulee hintaa. Kesäaikana on väljyyttä ja halpaa aurinkoenergiaa, mutta jäävätkö ”mökkiasukkaat” mökiltään viettämään aikaansa Wintteriin?

Ari Saastamoinen

kaupunginvaltuutettu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän