Tärkeä symposium

0

On onniteltava Uudenkaupungin päättäjiä siitä, että he tarttuivat professori Wolfgang Lutzin ideaan järjestää Rauhan Symposium juhlavuonna 2017. Silloin ei vielä osattu aavistakaan, kuinka ajankohtainen ja tärkeä symposiumista tulee.

Loppuviikosta symposium järjestetään neljättä kertaa ja rauhan teema on tärkeämpi kuin vuosikymmeniin. Vajaan vuorokauden automatkan päässä jatkuu sota. Sota on meitä lähellä: Ukrainan Kiova ei ole Uudestakaupungista kovin paljon kauempana kuin Utsjoki.

Rauhan Symposiumin teemana on tällä kertaa Viro. Kun järjestäjät päättivät viime symposiumin jälkeen teemasta, Ukrainan tilanteesta ei ollut vielä tietoa. Viro teemana on kuitenkin hyvin kiinnostava. Teeman kautta voimme peilata Neuvostoliiton kehitystä siksi Venäjäksi, joka se tänään on. Yksi symposiumin kiinnostavimmista keskusteluista on, kun asiantuntijat pohtivat lauantaina kulttuurikeskus Crusellissa, mihin Venäjän ja Ukrainan tilanne voi johtaa.

Tänä vuonna lapsille ja nuorille järjestetään ensimmäistä kertaa oma symposium. Heidän päivänsä on tänään, torstaina. Päivän aikana asiantuntijat kertovat ilmastonmuutoksesta, roboteista ja avaruudesta sekä kestävästä kehityksestä. Symposiumissa siis tähytään lastemme tulevaisuuteen.

Iltapäivällä neljäsluokkalaiset pääsevät kysymään asiantuntijoilta mitä vaan. Myös yleisö pääsee seuraamaan tätä keskustelua. Lapset kysyvät usein asioita, joita me aikuiset emme hoksaa tai kehtaa kysyä. Lasten kyselytunti voi siis olla hyvinkin antoisa.

Perjantaina symposiumissa keskustellaan muun muassa mediasta. Tätä keskustelua on tärkeä käydä, jotta ihmiset tunnistaisivat paremmin tiedotusvälineiden erot. Mediakriittisyyttä tarvitaan erityisesti tänä aikana, kun median taustoista ei aina ole tietoa. On yhä tärkeämpää hahmottaa, onko tieto relevantti, onko se edes oikeaa tietoa vai keksitty narratiivi, tai peräti propagandaa.

Meille Uudessakaupungissa tarjoutuu nyt hieno mahdollisuus päästä kuulemaan asiantuntijoitten ajatuksia ajankohtaisista asioista. Näin korkeatasoisia keskusteluja järjestetään yleensä vain yliopistokaupungeissa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän