”Tentti oli aivan jäätävä”–Pekka Kuusisto läpäisi kansainvälisen vaativan hopeatason tuomarikokeen

0
Pekka Kuusisto kannustaa yleisurheilusta kiinnostuneita tuomaritehtäviin, joissa voi luoda uraa samaan tapaan kuin urheilijana.

Pekka Kuusisto on läpäissyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hopeatason tuomarikokeen ja voi työskennellä kansainvälisenä tuomarina tai tuomarineuvoston jäsenenä kaikissa Euroopan yleisurheiluliiton kilpailuissa ja teknisenä delegaattina WA:n hopea- ja pronssitason kilpailuissa.

– Olen aina sanonut, että parasta yleisurheilukentällä on olla urheilijana, mutta toimitsijana oleminen on hyvä kakkonen, Kuusisto kiteyttää.

Laitilan Jyskeen yleisurheilujaostoa johtava Kuusisto, 40, on ollut toimitsijana ja tuomarina omista aktiivivuosista lähtien.

– Olen tykännyt näistä hommista pienestä pojasta asti. 13-vuotiaana, kun ei päässyt Hippokisoihin kilpailemaan, mentiin lähettipojiksi papereita kantamaan. Ensimmäinen kansainvälinen tehtävä oli Turussa 1997, kun siellä järjestettiin ensimmäiset alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut. Meitä oli Laitilan Jyskeestä kahdeksan muksua kantamassa koreja.

– Vuotta myöhemmin Laitilassa oli pohjoismainen kävelymaaottelu, jossa istuin kokeneitten ”partojen” kanssa ajanottokorokkeella. Laskettiin kierroksia ja otettiin aikoja. Siitä se lähti.

Sittemmin Kuusistolle on kertynyt erilaisia tuomaritöitä muun muassa Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa, SM-kilpailuissa, Paavo Nurmi Gamesissa ja Ruotsi-ottelussa. WA:n tutkinnon myötä tarjolle tullee kansainvälisiä tehtäviä.

WA:n tutkintoon osallistumista Kuusisto kertoo harkinneensa tovin.

Vaativan tentin, jossa tuomariosaamista testataan kirjallisessa ja suullisessa osiossa, Kuusisto läpäisi lopulta ongelmitta.

– Tentti tehtiin verkossa ja olihan se aivan jäätävä. Ensin istuttiin videokameran eteen, näytettiin henkilökortit ja sitten se, että ollaan tyhjässä huoneessa, Kuusisto kertoo.

– Suullinen osuus meni läpi, mutta ensimmäisessä kirjallisessa tentissä minulta loppui aika ja ilmeisesti monelta muultakin, sillä WA otti tentin uudestaan ja sen tekemiseen tuli tunti lisää.

Kuusiston ohella WA:n hopeatason tuomarikokeen on tänä vuonna suomalaisista läpäissyt Niklas Lieke . Kuusisto kannustaa yleisurheilusta kiinnostuneita tuomaritehtäviin, joissa voi luoda uraa samaan tapaan kuin urheilijana.

– Tuomarina olet kilpailussa siinä ihan iholla ja pääset fiilikseen. Se on säntillistä ja jämptiä hommaa, Kuusisto sanoo.

Yksi tuomarin taidoista on kyky tulkita sääntöä joskus visaisissakin tapauksissa.

– Tulkinnan pitää aina lähteä siitä, mikä on säännön henki, mitä sillä haetaan. Kilpailun pitää olla reilu ja rehti kaikille. Jos jotakin on sorsittu, pitää miettiä mitä voidaan tehdä, että hän saa reilusti yrittää vielä, mutta säännöistä täytyy pitää kiinni, Kuusisto sanoo.

Ajoittain tuomarille on tarjolla tiukkojakin paikkoja, kuten Kuusistolle Paavo Nurmi Gamesissa, jossa hän videorefereenä hylkäsi Kristjan Čehin 72-metrisen kiekkokaaren yliastuttuna.

– Kaveritkin siitä kuittailivat, miksi liputin Cehin heiton punaiseksi. Sanoin, että siksi kun se oli yliastuttu. Jos sanotaan, että kantin päälle ei tulla ja sitten siinä olla vaikka vain millin, se on yli. Epäselvät tapaukset toki tulkitaan urheilijan eduksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän