Torjuntavoitto tuloveron nostosta?

0

Kaupunginjohtaja Atso Vainio tiedotti kaupunginhallituksen veropäätöksestä. Kuntaveroa ei tarvitsekaan nostaa ensi vuonna nykyisestä 8,11 prosentista 1 prosenttiyksiköllä. Nyt riittää ” vain ” 0,49 prosenttiyksikköä. Taktiikka on ovela – ensin uhataan nostaa veroja reippaasti. Kun selvitään puolella, pääsee päättäjiltä syvä helpotuksen huokaus ja virkamiehet kokevat onnistuneensa – saaneensa torjuntavoiton verokarhusta.

Minusta kaupungin johto on pahasti epäonnistunut Uudenkaupungin taloudenpidossa. Verotulojen ja valtionosuuksien pienentyessä kunnissa normaalisti aletaan etsiä säästöjä käyttömenoista. Meillä tätä ei osata tai ei pystytä tekemään. Ensitöiksi päädytään nostamaan asukkaiden veroja. Tuo 0,49 prosenttiyksikön tuloveron korotus tuo kaupungin kassaan 1,7 miljoonaa euroa. Se on samalla tulosiirto kuntalaisilta kaupungille. Meidän lompakkomme vastaavasti kevenee. Korotus vähentää suoraan asukkaiden ostovoimaa ja on poissa kulutuksesta. Sääliksi käy Uudenkaupungin liike- ja palveluyrittäjiä.

Onko veroja korotettaessa yhtään mietitty kaupungin veto- ja pitovoimaa, josta Vainio usein puhuu? Se mainitaan, että vain 64 kuntaa tuottaa palvelut meitä edullisemmin. Tälläkö perusteella meillä ei ole säästöjen tarvetta? Miksei verrata vaikka Naantaliin, jossa veroprosentti on 6,36 % tai Kustaviin (5,36 %)? Meillä veroprosentti on siis korotuksen jälkeen 8,60 %. En ole kuullut, että em. kunnissa palvelut olisivat retuperällä.

Paitsi tuloveroa, kaupunki aikoo nostaa myös kiinteistöveroja. Wintteristä aiheutuu vielä nyt vain väistötila- ja ruokahuoltokuluja. Rakennuksen valmistuttua eli vuodesta 2025 alkaen lisämenot ovat nykytilanteeseen verrattuna 2 – 3 miljoonaa euroa/v. Mikäli menojen sopeuttaminen puuttuu kaupungin- ja talousjohtajan keinovalikosta, saamme varautua jokaisena tulevana vuotena 0,5 – 1 prosenttiyksikön tuloverojen korotukseen.

Kaupunginhallituksessa veron korotusta vastaan äänestivät Seppo Nikula, Laura Kontu, Birgitta Runola, Java Valkonen ja Johanna Hurme. Kaikki muut eli Raimo Löfstedt, Kari ja Merja Koski, Veli-Matti Virtanen, Janne Sjölund ja Li Grönlund noston puolesta. Lopullisesti veroista päättää kaupunginvaltuusto 30.10.

Tarmo Kangas

kaup.valtuutettu (kok.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän