Tuttu ja vieras Uusikaupunki

0
Valokuvaajat Pavel Karpov, Maria Villa, Arash Sajadi Farid, Oleg Ankudinov, Nikita Belov, Fabiola Vasquez, Salem Tesfaye ja Raymond Plekh.

Yhdeksän äskettäin Suomeen muuttaneen henkilön valokuvat pääsivät näytille kulttuurikeskus Crusellissa torstaina. Näyttelyä järjestämässä oli Kirsi Laivo vastaanottokeskus Medividasta  ja Uudenkaupungin kulttuuripalvelut. 

– Tämän näyttely lähti siitä, kun sain sähköpostin Kirsiltä. Yhdessä totesimme että meidän pitää järjestää tällainen näyttely, kertoo Uudenkaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen.

Valokuvanäyttelyn teemana on tuttu ja vieras. Maahan muuttaneet pohtivat kuvissaan sitä, mikä vaikuttaa tutulta ja mikä vieraalta heidän näkökulmastaan. Valokuvia on otettu eri puolelta Uuttakaupunkia, mutta myös kuvaajien kotimaista. Kuvissa näkyy ihmisiä, luontoa, arkkitehtuuria ja myös abstraktimpaa tunnelmakuvausta.

– Tässä on saanut tutustua ihaniin ihmisiin, kertoo Laivo lyhyesti tilaisuuden alussa, ja pohtii näyttelyn teemaan liittyen sitä, mitä ajatuksia tuttu ja vieras käsitteinä herättävät.

Avajaisissa kuultiin Laivon ja Granger Simmonsin laulua, kitaralla heitä säesti Miikka Haarala . Sen jälkeen oli valokuvaajien vuoro esitellä ottamiaan kuvia. 

– Otan kuvia asioista, jotka saavat minut tuntemaan onnelliseksi ja rauhalliseksi, esittelee Maria Villa .

– Otan mielelläni kuvia tavallisista asioista. Etsin kauneutta luonnosta, ja kaikista meitä ympäröivistä asioista, toteaa vuorostaan  Nikita Belov .

– Kun otan kuvia, en käytä suodattimia, vaan otan kuvan sellaisenaan, hän jatkaa.

Nazar Naumovets puolestaan esittelee kuvissaan ihmisyyttä ja elämän eri puolia.

Erityisesti rakennuksista ja rakennelmista kuvia niiden historiallisuuden vuoksi ottava Raymond Plekh on näyttelyyn tyytyväinen.

– On hyvä, että tällaisia tapahtumia on, koska jokaisella on eri näkemys eri paikoista, Plekh kertoo.

– Mahtavaa, että olemme kaikki tässä yhdessä. Haluan kiittää heitä, jotka tekivät tämän mahdolliseksi, hän toteaa.

Eräs paikalla olleista taiteilijoista, Arash Sajadi Farid , on ammattimainen kuvaaja. Näyttelyssä on esillä hänen ottamiaan lähikuvia ihmisistä.

– Pidin näyttelystä, se oli erittäin hieno, Sajadi Farid toteaa ja kiittää tapahtuman järjestäjiä.

Sajadi Faridille valokuvaamisessa tärkeää on tunnelman ikuistaminen.

– Minun juttuni on matalan kynnyksen valokuvaaminen. Otan kuvia tunnelman vuoksi, hän kertoo.

Valokuvanäyttely Familiar / Unfamiliar on esillä kulttuurikeskus Crusellissa 17.8.-8.9.2023 välisenä aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän