Ugin äkilliseen rakennemuutostilanteen tukemiseen 2,2 miljoonaa

0
Atso Vainio on tyytyväinen saatuun rahoitukseen, mutta hän muistuttaa, että tämä on vasta alkua.

Hallitus on myöntänyt Uudenkaupungin äkillisen rakennemuutostilanteen tukemiseen 2,2 miljoonaa euroa. Tuki koskettaa koko Varsinais-Suomea.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti asiasta torstaina. Lisäksi erillisellä päätöksellä Varsinais-Suomeen kohdennetaan Uudistuva ja osaava Suomi: EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta 400 000 euroa ESR+-rahoitusta.

Rahoitus on tarkoitettu kokonaisuudessaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen.

Tarve äkillisen rakennemuutoksen tukeen syntyi, kun Valmet Automotive ilmoitti keväällä 2023 päättyneiden muutosneuvotteluiden tuloksena 940 henkilön vähennystarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla.

Näistä puolet toteutettiin lomautuksina ja loput irtisanomisina. Vaikutukset kohdistuivat myös alihankkijoihin, logistiikkaan ja palveluntarjoajiin, joiden vähennystarpeen arvioitiin olevan noin 100 henkilöä.

Rahoituksella tuetaan muun muassa työvoiman saatavuuden parantamista ja työttömyyden vähentämistä, tutkimus- ja kehittämistoimia, elinkeinorakenteen monipuolistamista sekä toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaa.

– Nyt myönnetyllä rahoituksella arvioidaan olevan Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen alueelle suuri merkitys uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen luomisessa. Etenkin matkailu ja energiasektori ovat alueella elinkeinorakenteen kehittämisen tuloksena nousevia aloja, arvioi elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.).

Teollisuuden rakenenmuutostyöryhmän puheenjohtaja Ville Valkonen (kok.) painottaa, että hallitus on huomioinut tilanteen vakavuuden sekä kuunnellut alueen näkemyksiä tilanteen ratkaisemiseksi.

– On hienoa, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa on voitu osoittaa rahoitusta Vakka-Suomeen. Hallituksessakin nähdään mahdollisuus kasvuun ja elinkeinorakenteen monipuolistamiseen tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni työllistyy jatkossakin alueelle, lisää Valkonen.

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio toteaa, että valtiovallan tuen avulla on mahdollista edistää alueen elinkeinorakenteen uusiutumista. Hän kuitenkin muistuttaa, että nyt myönnetty rahoitus on vasta hyvä alku.

– Päätös onkin nähtävä ennen kaikkea julkishallinnon investointina, joka tuottaa uutta pysyvää kasvua ja jonka positiiviset vaikutukset näkyvät vielä senkin jälkeen, kun autoteollisuuden suhdanteet kääntyvät uuteen nousuun. Suunniteltujen toimenpiteiden positiiviset vaikutukset työllistymiseen taas heijastuvat nopeasti työttömyyden aiheuttamiin inhimillisiin ja rahallisiin kustannuksiin, Vainio sanoo.

Juttua päivitetty kello 14.25, lisätty eri tahojen kommentit.

Lisää aiheesta lauantain lehdessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän