Ugin bussiliikenne uudistuu – Koululaiset, opiskelijat ja työmatkalaiset samaan kyytiin

0
Jatkossa Taivassalostakin pääsee bussilla Uuteenkaupunkiin, mikä mahdollistaa sen, että Taivassalosta tullaan Uudenkaupungin lukioon tai Novidaan opiskelemaan.

Ensi torstaina Uudenkaupungin joukkoliikenteessä alkaa uusi aika. Kaupunki ja Varsinais-Suomen Ely-keskus ovat kilpailuttaneet bussireitit uudelleen. Samalla on uudistettu koko reitistö.

– Kaupunki ostaa 900 000 eurolla vuosittain joukkoliikennettä. Se ei ole mikään pieni summa. Tällä uudistuksella olemme pyrkineet minimoimaan kustannukset ja silti järjestelleet joukkoliikennettä niin, että saadaan kuljetettua mahdollisimman paljon ihmisiä, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén perusteli uudistusta torstai-iltana Demotilassa yleisötilaisuudessa, jossa esiteltiin uusia reittejä ja aikatauluja.

Uudistus lisää myös Vakka-Suomen sisäistä liikennettä. Jatkossa esimerkiksi Taivassalosta pääsee bussilla töihin sekä opiskelemaan Uudenkaupungin lukioon tai Novidaan.

Uudet reitit ja aikataulut tulevat voimaan jo ensi torstaina 10.8. Yleisössä tämä herätti hämmennystä. Erityisesti koululaisten vanhemmat kysyivät, miksi reittejä esitellään vasta nyt.

– Kilpailutus on pitkä prosessi. Uudistusta on suunniteltu jo tammikuusta lähtien. Kaupunginhallitus hyväksyi uudet reitit kesäkuun lopussa ja päätös oli lainvoimainen vasta elokuun alussa. Emme ole voineet järjestää tätä tilaisuutta aiemmin, Arvela-Hellén kertoi.

Uudenkaupungin uutta bussireitistöä ja aikatauluja on suunniteltu yhteistyössä monen tahon kanssa. Konsulttina uudistuksessa toiminut liikenneasiantuntija Vili Lehtinen Movili Oy:sta kertoi, että kaupungin ja hänen lisäkseen suunnittelussa ovat olleet mukana Ely-keskus ja muut sidosryhmät, kuten liikennöitsijät ja koulut.

– Ajankohta uudistukselle oli otollinen, kun kaupungilla oli kilpailutus joka tapauksessa edessä.

Uudistus aloitettiin keväällä asukaskyselystä, joka paljasti, että Uudenkaupungin aiempaan joukkoliikenteeseen ei ole oltu tyytyväisiä.

– Palautteissa oli sellaisia vastauksia, että miksi tämmöinen kysely järjestetään, kun eihän meillä ole mitään joukkoliikennettä, Lehtinen kertoi.

Kyselyssä eniten negatiivista palautetta tuli siitä, ettei asuinalueilta ole ollut joukkoliikenneyhteyksiä keskustaan.

Uudistuksen tavoitteena on ollut rakentaa bussireitit, jotka palvelevat kaikenikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia kaupunkilaisia. Uudet runkoreitit yhdistävät koululaisvuoroja, 2. asteen opiskelijoiden matkat, työmatkaliikenteen sekä pitkän matkan kyydit Turkuun, Raumalle ja Poriin. Runkoreittejä on kaikkiaan 13.

Kaupungin sisäistä liikennettä alkaa hoitaa LS-Liikennelinjat Oy.

Lisäksi kaupunki käynnistää myöhemmin syksyllä kutsuohjatun palveluliikenteen, joka toimii päiväsaikaan. Uusi palveluliikenne ei ole yhtä laajaa kuin aiemmin kokeiluna toiminut Ukikyyti. Arvela-Hellén lupasi tästä lisää tietoa syyskuussa. Lisäksi kaupungissa toimii Sakunkulman kutsutaksi yli 65-vuotiaille.

Bussien runkoreiteillä voi liikkua kertalipulla tai kausikortilla. Uudenkaupungin sisäisessä liikenteessä kertamaksu aikuisilta on kolme euroa, lapsilta 1,5 euroa. Lipun voi ostaa bussista kortilla tai käteisellä.

Kertalipulla ei ole vaihto-oikeutta. Jos esimerkiksi linja-autoasemalla vaihtaa toiseen bussiin, on ostettava uusi kertalippu. Kausikortti on hinnaltaan 55 euroa ja sillä voi matkustaa rajattomasti kuukauden ajan Uudenkaupungin alueella.

Kaupungin sisäisen kausikortin lisäksi tarjolla on kausikortti, jolla voi kulkea Turkuun asti sekä kortti, joka käy myös Turun seudulla Föli-liikenteessä. Kausikortteja saa Passarista ja niitä voi ladata verkossa tai bussissa.

Ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Markus Kivelä kertoi, että joukkoliikenteen uudistuksen yhteydessä myös aikataulutiedotus paranee. Seutuliikenteen reittioppaasta Seutu+ voi etsiä itselleen sopivan reitin. Lisäksi kartalta löytyy reaaliaikainen seuranta, missä bussi liikkuu.

– Jos esimerkiksi on huono sää, voi kartalta tarkistaa, milloin bussi on pysäkillä, hän totesi.

Kivelä vakuutti, että verkossa toimiva reittiopas on yksinkertainen käyttää. Yleisöstä kysyttiin, miten palvellaan niitä autottomia ihmisiä, joilla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta käytössä – mistä he näkevät aikataulut.

Kaupunkisuunnittelun projektityöntekijä Sonja Stenman lupasi, että Passarista voi pyytää aikataulutulosteita.

Tilaisuudessa eniten kysymyksiä syntyi koululaisten kulkemisesta. Tilaisuuteen oli tullut koululaisten vanhempia sekä opettajia, jotka pohtivat, miten jatkossa koululaiskyydit sujuvat Lokalahdella, Pyhämaassa ja Kalannissa.

– Lokalahdella on huolta aikataulusta, kun koulupäivän jälkeen bussia pitäisi odottaa 50 minuuttia, yksi vanhemmista kertoi.

Tähän liikenneasiantuntija Vili Lehtinen vastasi, että joukkoliikenne ei ole koskaan kerralla valmis.

– Me voimme tehdä vielä muutoksia palautteiden perusteella.

Ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Markus Kivelä huomautti, että kun muutoksia tehdään, se vaikuttaa aina jonkun toisen matkoihin. Lisäksi Ely on tehnyt sopimuksia liikennöitsijöiden kanssa ja siksi liikennöitsijöistä on viime kädessä kiinni, voidaanko aikatauluja vielä rukata.

Lehtinen myönsi, että aina uudistuksissa joku voittaa ja jonkun kannalta reitti tai aikataulu muuttuu huonommaksi.

– Koululaiskyydeistä kannattaa ottaa yhteys rehtoriin. Jos runkoreiteistä ei löydy ratkaisua, sitten pitää harkita taksikyytiä.

Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistö oli huolissaan siitä, pitääkö lasten mennä bussipysäkille vilkasliikenteisen Kalannintien varteen. Hän ehdotti, että bussi koukkaisi reitiltään koulun pihalle.

Ely-keskuksesta joukkoliikenteen toinen projektipäällikkö Antti Setälä lupasi selvitellä, mahdollistaako reitin aikataulu käynnin koulun pihassa.

Tilaisuudessa jäi vielä avoimia kysymyksiä, mutta Lehtinen lupasi, että joukkoliikennettä kehitetään vielä.

Koululaisten vanhemmista yksi totesi, että uudistus on tarpeellinen ja hieno.

– Mutta hiukan on vielä hiottavaa, hän kiteytti.

13 runkolinjaa ja asiointiliikenne

120 Uusikaupunki – Turku

130 Uusikaupunki – Laitila

220 Uusikaupunki – Torlahti – Rauma

601 Pyhämaa – Torlahti – Pajala – koulukeskus – sairaala

602 sairaala – Torlahti – Kuivarauma – Kukainen – Pyhämaa

603 Pyhämaa – Lepäinen – Saarnisto – koulukeskus – sairaala

604 Lepäinen – Saarnisto – koulukeskus – sairaala

620 Taivassalo – Pinipaju – Lokalahti – linja-autoasema – koulukeskus

630 Kalanti – Salmi – koulukeskus – linja-autoasema

631 Kalanti – Sairinen – Vahterus – Salmi – linja-autoasema

632 Kalanti – Kallela – Sairinen – Salmi – linja-autoasema

633 linja-autoasema – Suurikkala – Elkkyinen – th Kalanti

635 Kalanti – Vehmaantie – Kallela – Kalanti

sekä keskustan asiointiliikenne, josta tiedotetaan syyskuussa

Ajantasaiset tiedot bussien aikatauluista: https://reittiopas.seutuplus.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän