Ugin talousarvioraamista ja sen säästöistä

0
Aira Karvonen kuvasi huikean aamutaivaan matkalla Kalannista Laitilaan päin.

Onko talousarvio tiukka kun käyttömenoja kasvatetaan, velkaa otetaan lisää ja verotusta kiristetään? Suurin ”säästö” näyttää syntyvän siitä, että siirretään pakollisia menoja vuodella eteenpäin.

Esitetyissä säästölaskelmissa on omat ihmeellisyytensä. Wintteri tulee lisäämään menoja huomattavasti vaikka joitakin olemassa olevia menoja poistuukin. Todellista säästöä Wintteristä ei tule euroakaan, ja esimerkiksi päiväkodin todelliset kustannukset Wintterissä ovat moninkertaiset verrattuna poistuvaan vuokratilakustannukseen.

Wintterin palvelumaksu on indeksisidonnainen ja maksu alkaa sekä ensimmäinen tarkistus maksuun tehdään, kun rakennus on vastaanotettu ja otetaan käyttöön. Indeksin pisteluku oli sopimuksen hyväksymisen aikoihin noin 104. Tällä hetkellä pisteluku on noin 122.

Palvelumaksuun tulee täten noin 20 prosentin korotus (lähes 6 miljoonaa euroa), kun Wintteri otetaan käyttöön. Missään talousarviolaskelmissa ei näy myöskään Wintterin energia- ja henkilöstömenoja.

Vertailussa muiden kuntien menoihin kannattaa olla hieman varovainen. Kuntien menojen kirjaamisessa kun on huomattavia eroja ja talousarvioraamissa on siitä hyvä esimerkki.

Jos Wintterin palvelu- ja leasingmaksut (koulu) ovat teklan budjetissa saadaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen menot tilastollisesti näyttämään paljon edullisimmilta. Vuoden 2025 tilinpäätös on ”ruma” ja se enteilee vuodelle 2026 suurempaa verojen korotuspainetta, koska mitään todellisia säästöjä ei pyritä edes etsimään ja koska ”viimeinen keino” otetaan jo nyt käyttöön.

Ari Saastamoinen

kaupunginvaltuutettu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän