Ugin upeat pihat 2023: Kun kotipiha on koko kaupungin olohuone

0
Kasvihuoneessa Kaija ja Simo Reijonsaari kasvattavat yrttejä ja tomaatteja.

Kaija ja Simo Reijonsaari jakavat kotipihansa tuhansien ihmisten kanssa joka kesä. 1986 avattu Gasthaus Pooki on keskieurooppalaisten esikuviensa tapaan sekä ravintola, majatalo että omistajiensa koti. Pihamaalla ovat sulassa sovussa niin baaritiski, ruokailuryhmät, kasvihuone kuin hivenen villiintynyt, yksityinen nurkkaus perheen omiin tarpeisiin.

Pookin tontilla on 1600-luvulla ollut Uudenkaupungin pappila, joka tuhoutui suuressa kaupunkipalossa 1855. Ylisenkadun suuntainen puutalo rakennettiin 1857 ja vuonna 1911 katujen kulmaukseen nousi Walter Thomén suunnittelema kivitalo, jossa toimi pitkään pankki.

Tontin toisella reunalla on vanha varastorakennus. Kasvihuone, jossa Reijonsaaaret kasvattavat yrttejä ja tomaatteja, on rinnetontin yläpäässä, lähellä naapurin rajaa.

– Olemme halunneet säilyttää täällä mahdollisimman paljon vanhaa kasvillisuutta. Pihassa on vanhoja puita kuten jalava, saarni ja lehmus. Yhden puun jouduimme kaatamaan, koska sen juuret uhkasivat tulla viinikellariin, mutta se tuntui kyllä vaikealta, Reijonsaaret kertovat.

Kasvillisuus tarjoaa mukavaa siimestä ravintolan vieraille myös kuumina päivinä. Keskipihan vanhassa syreenimajassa ovat pankkineidit jo saattaneet aikoinaan juoda iltapäiväkahvit ja nyt siellä on tuoleja ja pöytiä ruokailijoita varten.

Vanhan vastapainoksi pihassa on myös uudempaa kasvillisuutta. Kaksi vuotta sitten kansalaisopiston puutarhapiiri kävi istuttamassa noin 120 kasvia pihan yläpäässä olevaan penkkiin. Eri kasvilajeja on 60.

Eri puolilla pihaa on myös kesäkukkia. Eniten huomiota ovat herättäneet raja-aidassa roikkuvat, muovikasseihin istutetut petuniat.

– Niistä on paljon kyselty ja otettu kuvia. Saimme idean näistä kassikukista eräällä Amerikan-matkalla ja ostimme sieltä nuo muovipussit, joita voi käyttää uudelleen. Viemme pussit keväällä puutarhalle, jossa kukat istutetaan, Kaija Reijonsaari sanoo.

Pihaporttia koristaa uhkea Flammentanz-köynnösruusu. Sitä sanotaan Simon ruusuksi ja syystä, sillä se on isännän istuttama.

Kivitalon ikkunalaatikoihin istutetaan joka kesä punaisia pelargonioita. Väri pyritään aina pitämään samana, sillä punaisista pelakuista on jo tullut eräänlainen tavaramerkki koko gasthausille.

Reijonsaaret ovat tyytyväisiä pihaansa, eivätkä vaadi siltä täydellisyyttä. Heille on tärkeintä, että vieraat viihtyvät, piha on toimiva kesäajan kovassa käytössä ja myös se, että pihalle tehtävissä hankinnoissa käytetään paikallisia yrityksiä.

– Jos tästä haluaisi jotenkin hienomman ja hoidetumman, niin sitten pitäisi jo olla kokopäiväinen puutarhuri.

Tässä juttusarjassa esitellään Uudenkaupungin upeat pihat 2023 -kilpailuun osallistuvia puutarhoja. Kilpailun järjestävät Uudenkaupungin Sanomat, Uudenkaupungin omakotiyhdistys, Vanhat Talot ry ja Kurjenpolun taimipalvelu. Pihakilpailun yleisöäänestys alkaa 12.8. ja voittajapihat julkistetaan Rauhanpuistossa, Illallinen Ugin taivaan alla -tapahtumassa 31.8. sekä lehdessämme 2.9.

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän