Ugissa painottuvat historia ja kulttuuri – Vakka-opistossa on syksyllä 473 kurssia

0
Vakka-opisto julkaisee 40-sivuisen opinto-ohjelman, suunnittelijat Reija Kankilampi ja Marja Peura sekä rehtori Tomi Kangas kertovat.

Vakka-Suomen kansalaisopisto eli tuttavallisesti Vakka-opisto tarjoaa jälleen tänä syksynä paljon mielenkiintoisia kursseja ja luentoja. Kotitalouksiin jaetaan lähipäivinä opiston 40-sivuinen opetusohjelma.

– Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 16.8. Tässä on siis vajaa viikko aikaa tutustua ohjelmaan, rehtori Tomi Kangas ynnää.

Vakka-opiston lukuvuoden teemoja ovat kansainvälinen ja monikulttuurinen Vakka-Suomi, vastuullisuus ja kestävyys, verkkokurssit sekä kestävä tulevaisuus. Lisäksi opistossa aloitetaan opintopistekurssit.

– Syksyllä opintopisteitä voi hankkia kieli- ja kädentaitokursseilla. Jo nyt suunnitelmissa on, että keväällä opintopistekursseja laajennettaisiin liikuntaan, Koski kertoo.

Opiskelija voi hyödyntää opintopisteitä esimerkiksi hakiessaan alan koulutukseen. Opintopisteet tallennetaan valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon.

– Osaamisperusteisille kursseille voi osallistua kuka tahansa ilman opintopistetavoitettakin.

Opetusohjelmassa on jatkuvia sekä uusia kursseja. Uudessakaupungissa painottuvat historiaan ja kulttuuriin liittyvät kurssit ja luennot, koska asiakastoiveissa painottuvat nämä aiheet. Suunnittelija Marja Peura kertoo, että esimerkiksi Merelliset illat ovat hyvin suosittuja.

– Merelliset illat vetävät paljon väkeä. Tilaisuuksiin on osallistunut jopa 260 ihmistä.

Merelliset illat jatkuvat kulttuurikeskus Crusellissa 14.9. alkaen torstaisin kello 18. Illat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Merihistoriaa käsitellään myös perinnepiirissä, jonka Vakka-opisto järjestää yhteistyössä Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen kanssa.

Paikalliskulttuuria voi opiskella Vakka-opistossa jopa matkaoppaaksi asti.

– Uudessakaupungissa on tarvetta uusille oppaille. 200 tunnin kurssilla saa kattavan paketin tietoa Uudenkaupungin menneisyydestä ja nykyisyydestä, Kangas lupaa.

Opastusnäytön hyväksyttävästi suorittanut voi hakea auktorisointia ja anoa opasmerkkiä Suomen Opasliitosta.

Koska Uudessakaupungissa on paljon vanhoja puutaloja, Vakka-opisto järjestää Vanhat Talot ry:n kanssa monenlaisia rakentamiskulttuurin kursseja. Myös kädentaitoja on laajasti opetusohjelmassa, sekä tietenkin kuvataidetta, musiikkia, laulua, näyttämötaidetta, erilaisia liikuntalajeja ja eri kieliä. Vakka-opisto on lisännyt viime vuosina myös suomen kielen opetusta, koska sille on kysyntää.

– Olemme mukana opetus- ja kulttuuriministeriön Uusia alkuja -hankkeessa. Kaksivuotisessa hankkeessa on tavoitteena järjestää suomen kielen ja kulttuurin opintoja jo kotoutumisajan ylittäneille, rehtori Tomi Kangas kertoo.

Vakka-opiston opetusohjelman suunnittelusta vastaa talon oma henkilöstö, mutta myös opiskelijoitten toiveet huomioidaan.

– Yhtenä toiveena on ollut, että järjestäisimme oman auton huoltokurssin. Se toteutuukin nyt. Järjestämme Novidan kanssa yhteistyössä Oman ajoneuvon huoltokohteet ja rakenteet tutuksi -kurssin, Marja Peura lupaa.

Kangas muistuttaa, että kursseille on ilmoittauduttava etukäteen ja viime kädessä osallistujien määrästä riippuu, järjestetäänkö kurssi.

– On harmi, kun ihmiset sanovat, että olisin osallistunut, mutta eivät ole muistaneet ilmoittautua, suunnittelija Reija Kankilampi toteaa.

Hän muistuttaa, että kurssimaksun saa takaisin, mikäli kurssi ei toteudu.

Vakka-opisto järjestää kursseja ja luentoja Uudessakaupungissa, Laitilassa, Kustavissa, Taivassalossa, Vehmaalla, Pyhärannassa sekä myös verkossa. Etäopetusta alettiin järjestää korona-aikana ja koska osallistujia on ollut, verkko-opetusta jatketaan. Etäopetuksena on muun muassa kieliä, tietotekniikkaa sekä liikuntaa.

Opiston ohjelmassa on opetusta myös lapsille ja nuorille. Verkossa voi osallistua jopa e-urheilujoukkueeseen.

Vakka-opiston ohjelmassa on tälle syksylle kaikkiaan 473 kurssia ja 9 033 tuntia. Viime vuonna opetustunteja oli yhteensä 16 607 ja kursseja 802. Eri opiskelijoita oli 5 166 ja kursseille osallistujia 11 041.

– Kun Vakka-Suomessa on noin 30 000 asukasta, opiskelijamäärämme on siihen nähden suuri, Kangas toteaa tyytyväisenä.

Kurssien määrä kaupungin rahoituksesta kiinni

Teija Uitto

Vakka-opisto on laatimassa talousarviota ensi vuodelle. Rehtori Tomi Kangas kertoo, että budjetoinnissa on epävarmuustekijöitä.

– Hallitusohjelmassa lähdetään siitä, että vapaan sivistystyön määrärahoja leikattaisiin yhteensä 25 miljoonaa euroa. Kansalaisopistojen osuus siitä olisi 12,5 miljoonaa euroa.

Vakka-opisto on saanut valtionosuutta tälle vuodelle 630 000 euroa. Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaisi, että Vakka-opisto voisi menettää valtionosuutta laskennallisesti noin 60 000 euroa.

– Se on kuitenkin vasta hallitusohjelman kirjaus. Myöhemmin nähdään, toteutuuko se, Kangas toppuuttelee.

Vakka-opiston talouteen vaikuttaa myös se, minkälaiseksi kuntien rahoitus ensi vuonna muodostuu.

Uudenkaupungin kaupunki ei ole vielä päättänyt osuudestaan. Tälle vuodelle Uusikaupunki varasi talousarvioonsa Vakka-opiston rahoitukseen 258 000 euroa.

– Kesäkuun alussa pidetyssä kokouksessa Uudenkaupungin edustaja lupasi summan olevan ensi vuonna sama. Kaupunginhalllituksen esityslistalla esitetään kuitenkin rahoitukseen 10 prosentin leikkausta, mikä tarkoittaisi, että Uudenkaupungin rahoitus olisi meille vain 232 200 euroa. Leikkaus olisi siis 25  800 euroa, Kangas kertoo.

Laitilan kaupunki on päättänyt nostaa koko opiston rahoituskehystä 62 500 eurolla, koska Vakka-opiston henkilöstön palkat, matkakustannukset, tilavuokrat ja kaikki kulut nousevat.

– Se tarkoittaa, että Laitilassa voidaan järjestää ensi vuonna ainakin saman verran opetustoimintaa kuin tänä vuonna, Kangas vertaa.

Taivassalo nostaa rahoitustaan 1000 eurolla, muut pienet osakaskunnat aikovat pitää rahoituksensa ennallaan.

Kangas muistuttaa, että kuntien välisen sopimuksen mukaan Vakka-opisto järjestää kursseja kunnassa sen verran, mikä kunnan rahoitusosuus on.

Laitilan osuus Vakka-opiston kursseista on tällä hetkellä 41 prosenttia, Uudenkaupungin 38 prosenttia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän