Ulkomaalaisten turistien virta kaupungissa on yllättänyt – Suomalaiset viettäneet lomiaan mieluummin ulkomailla kuin kotimaassa

0
Uudessakaupungissa on tänä kesänä käynyt selkeästi enemmän ulkomaalaisia matkailijoita kuin edellisinä vuosina. Kotimaiset matkailijat sen sijaan viettävät lomiaan enemmän ulkomailla.

Uudenkaupungin vuoden 2023 matkailukesää ovat tähdittäneet tänä kesänä kaukomatkalaiset. Kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson kertoo, että ulkomaalaisia turisteja on aiempaa suurempi määrä ollut matkoilla kaupungissa.

– Ulkomaalaisia on koko kesän ajan ollut selvästi enemmän liikkeellä kuin parina viimeisenä vuonna. Eniten matkailijoita tulee naapurimaastamme Ruotsista ja ehkä yhtä paljon, ellei enemmän, Saksasta, hän ilmoittaa.

Jonkin verran turisteja on tullut myös muista Keski-Euroopan maista kuten Hollannista, Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta.

Kotimaan matkailukesä heinäkuun osalta ei sujunut samalla lailla, mitä odotukset ja tutkimukset antoivat vielä viime syksynä odottaa. Laiho-Anderssonin mukaan tämä ilmiö on ollut samankaltainen koko Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.

– Olisivatko myös alkukesän viileät säät vaikuttaneet siihen, että ulkomaanmatkoja myytiin noin 50 prosenttia viime vuoden kesäkautta enemmän? Yhä useampi vietti tai viettää lomaansa ulkomaan matkakohteessa, Laiho-Andersson huomauttaa.

TAK Researchin tutkimuksen mukaan kotimaiset rekisteröidyt yöpymiset vähenivät viime vuoden kesäkuusta prosentin Varsinais-Suomen alueella. Ulkomaalaisten rekisteröidyt yöpymiset nousivat seitsemällä prosentilla ja yhteensä yöpymiset vähenivät alle prosentilla viime vuodesta.

Laiho-Andersson huomauttaa, että tarkkoja lukemia Vakka-Suomen alueelta ei vielä ole saatavilla, mutta uskoo trendin olevan samankaltainen mitä maakunnan alueella.

Ulkomaisia matkailijoita on Uudessakaupungissa kiinnostaneet niin kulttuuri- kuin luontokohteet. Laiho-Andersson mainitsee Velhoveden rengastien, joka on myös kotimaisten matkailijoiden keskuudessa ollut suosittu. Lisäksi erilaiset luontopolut ja merimatkat Isonkarin majakalle ovat vetäneet ihmisiä.

Kotimaisia turisteja on kiinnostaneet erityisesti kaupungin perinteiset kestosuosikkikohteet.

– Taidetalo Pilvilinna, Wahlbergin museotalo, Automuseo sekä Bonk-museo kiinnostavat aina, kuten myös taidenäyttelyt ja putiikit.

Kirkot ovat myös kiinnostaneet turisteja, mutta rajoitettujen aukioloaikojen takia turisteilla on ollut rajattu mahdollisuus päästä tutustumaan kirkkoihin.

– Kesäkuussa mainostimme Uuden kirkon torstain urkuvartteja ja samalla kirkkoon tutustumista, Laiho-Andersson kertoo.

Matkailutoimistosta turistit ovat kyselleet tekemistä muutamiksi päiviksi, mikä kertoisi siitä, että matkailijat tuntuvat viipyvän kauemmin Uudessakaupungissa. Päiväkävijät usein lähtevät kiertelemään omin päin kaupunkia.

– Kulttuuripolku Uudessakaupungissa -esitteen avulla turistit piipahtavat kierroksilla ja myös museolla on hienoja mobiiliopastusreittejä, joita käytetään.

Ryhmämatkalaisia on tänä kesänä ollut enemmän mitä parina viime vuonna ja Laiho-Anderssonin mukaan lisää ryhmiä on vielä tulossa. Tarkkoja lukemia ei kuitenkaan ole vielä saatavilla, mutta koronapandemian sävyttämät vuodet alkavat matkailun osalta olla takana päin.

– Tuntuu, että päästään pikkuhiljaa jo vähintäänkin samalle tasolle kuin ennen koronaa, hän arvioi.

Pääkkö on Santtiorannan ja Pakkahuoneen kesään tyytyväinen

Yrittäjä Tapio Pääkkö on tyytyväinen Santtiorannan leirintäalueen kesän kävijämääriin. Hän kertoo matkailijoiden määrän kasvaneen 20 prosentilla viime vuodesta. Pakkahuoneen vierasvenesatamassa veneilijöitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta viime vuosien laskutrendi kävijämäärän osalta on taittunut.

– Laskin, että meillä on muutaman prosenttiyksikön verran noussut viime vuodesta, mutta puhutaan silti alle sadasta veneyöpymisestä. Kyllä sitä haluaisi, että veneilijöitä kävisi enemmän, Pääkkö toteaa.

Hän uskoo, että viime vuosien laskutrendiin veneilijöiden suhteen on monta tekijää.

– Polttoaineiden hinnat, yleisesti veneilijöiden määrään pieneneminen ja sää, Pääkkö luettelee.

Leirintäalueella kansainvälisiä vieraita on käynyt enemmän mitä vierasvenesatamassa. Ruotsi ja Saksa on veneilijöiden osalta enemmistöä, ja erityisesti saksankieliset ovat puolestaan leirintäalueella suurin kansainvälinen vierasryhmä.

– Saksan lisäksi Sveitsi ja Itävalta ovat hyvin edustettuina. Ilahduttavaa, että heitä on yllättävän paljon, Pääkkö kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän