
– Tämä on toinen kerta tänä vuonna, kun tällainen järjestetään, kertoo TE-toimiston asiantuntija Sanna Keskitalo .
– Asiakas voi tulla kysymään oikeastaan mitä vain, laitamme asian sitten eteenpäin, toteaa puolestaan Laitilan kuntakokeilun uraohjaaja Alina Penttilä.
Kuntakokeilussa on kyse TE palvelut 2024 -uudistukseen valmistautumisesta ja kuntien ja TE-toimistojen yhteistyön lisäämisestä siihen liittyen.
– Siinä tarkoituksena on, että työllistämispalvelut siirtyisivät paikalliselle tasolle. Nyt kokeillaan, miten tämä sujuu kunnan virkailijoilta, kertoo Penttilä.
– Valtio järjestää TE-palvelut, mutta tulevaisuudessa se siirtyy kuntien tehtäväksi. Osa kunnista on osallistunut tällaiseen kokeiluun maaliskuusta 2021 alkaen, kertoo puolestaan kuntakokeilun Uudenkaupungin yksikön työllisyysohjaaja Johanna Ananin .
TE palvelut 2024 -uudistuksen tavoitteena on tehdä työllistämispalveluista paikallisempia ja helpommin saavutettavia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vuonna 2021 valmistellulla uudistuksella tavoitellaan 7000–10 000 lisätyöllistä valtakunnallisella tasolla.
Kunnille luodaan rahoitusmalli, jonka tavoitteena on edistää työllisyyden kasvua. Kansaneläkelaitoksen tilastojen mukaan Turun seudun kuntakokeilun alueella perustoimeentulotukea saavien työikäisten määrä on laskenut 0,73 prosenttia, ja kunnan osarahoittaman työmarkkinatuen saajien määrä 5,64 prosenttia kesäkuun 2022 tasosta.
Pop-up -neuvontapisteellä ihmiset voivat kysyä työnhakuun liittyviä asioita.
– Lähinnä ihmiset haluavat kysyä koulutuksista tarkemmin. Se on sellaista rohkaisua, kertoo TE-toimiston koulutuspalveluiden asiantuntija Sirkku Hirvonen .
Koulutuksia järjestetään niille aloille, joissa alueella on työvoimapulaa. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.
– Hyvä esimerkki on terveydenhuollon sihteerin koulutus. Meillä on esimerkiksi lähihoitajia, jotka eivät lähihoitajan työtä enää voi tehdä. Heillä on paljon alan osaamista, josta on työssä hyötyä, toteaa Hirvonen, ja lisää, että siten ei myöskään aiempi koulutus mene hukkaan.
Työvoiman tarvetta on etenkin teollisuuden alalla ja palvelualoilla. TE-toimistossa näkyvät myös esimerkiksi Valmet Automotiven autotehtaan lomautukset.
– Sen näkee koulutushakemusten määrässä, toteaa Hirvonen.