Vakavasta rasismista ministeriviihteeseen

0

Onko rasismista tehty median ja opposition ylläpitämää ministeriviihdettä ja myrskyä vesilasiin. Huomattavasti huolestuneempi pitäisi olla ruohonjuuritason rasismista, jota ylisuuri virkamieskuntamme pyrkii monin eri tavoin viljelemään, edistämään ja saa lisääntymään koko ajan. Rasismin poistaminen ei ole ilmoitus- tai julistusasia, niin kuin nyt annetaan ymmärtää, vaan se alkaa arkisten asioiden hoitamisesta kuntoon.

On tietenkin totta, että poliitikkojen rasismia edistävät puheet ovat tuomittavia ja niissä on oltava hereillä. Oma asiansa on, ollaanko tässä päivässä, vai huomattavasti menneessä ajassa.

Aivan liian vähän keskustellaan siitä mikä aiheuttaa ruohonjuuritason rasismia, esimerkiksi pieniä jengikahnauksia, turvattomuutta iltaisin kaduilla, keskinäisen ymmärryksen puutetta maahanmuuttajien ja kanta-asukkaiden välillä.

Lähes kaiken maakunnissa rasismiin johtavan ongelmavyyhdin taustalta löytyy virkamiesten aikaansaannokset; Tulkinnanvaraiset lait, asetukset, virkamiesohjeet ja tulkinnat ovat aiheuttaneet käsittämättömiä tilanteita ja ylitsepääsemättömiä esteitä niin sanotulle normaali elämälle. Tietenkin virkamieskin on vaan ihminen, mutta ihmisiä löytyy koulukiusaajista hiljaiseen hissukkaan. Usein on epäselvää, suunnitellaanko pelkkää turhaa byrokratiaa, joka vaatii taas uusia virkamiehiä vai korjataanko maakunnissa ja kaupungeissa olevia ongelmia.

Ei ole mitään epäilyä, etteikö ongelmia tule, kun ulkomailta ja täysin erilaisesta kulttuurista tulleet ihmiset käytännössä suljetaan kaupungin betonikuutioihin odottamaan tulevaa kohtaloaan. Kukaan ei saa työllistää heitä moneen kuukauteen ja muutoinkin yhteiseloon luodaan näkymättömiä esteitä liian vähällä informaatiolla elämästä Suomessa ja suomalaisten kanssa.

Kun mitään tekemistä ei ole virikkeettömässä ympäristössä, niin silloin keksitään tekemistä ja jengiytyminen, rikokset ja muut ongelmat alkavat ilmestyä kuvaan. Ruotsin katujengiongelmat tulevat tännekin, mutta pienellä viiveellä, ellei järkevillä ja elämänläheisillä keinoilla asioihin puututa.

Paljon puhutaan, että maahanmuuttajat on saatava mahdollisimman nopeasti töihin ja sitoutumaan tämän yhteiskunnan sääntöihin ja periaatteisiin. Kuitenkin virkamieskunta tekee kaikkensa estääkseen tällaisen mitä erilaisilla vaatimuksilla, säännöksillä ja tarpeettomalla byrokratialla.

Eletään virkamiesten ongelmien ratkaisukykyjen varassa ja jätetään ruohonjuuritason asiantuntemus käyttämättä, jota monessa kohdassa tarvittaisiin kipeästi. Esimerkiksi asuntoalueilla voitaisiin kysyä kanta-asukkailta ja maahanmuuttajilta apua käytännön asioiden tekemisiin ja huoliin ennen kuin rasismi alkaa todella nostaa päätään. Asioiden kasaantuessa ongelmat kasvavat.

Maatiloilla rasismista ei ole tietoakaan, vaikka siellä voi olla satakin ulkomaalaista kausityöntekijää. Kuitenkin virkamiehet yrittävät tehdä kaikkensa ongelmien lisäämiseksi ja ettei ketään työllistettäisi.

Meillä yritetään myös muuttaa suomalaista kulttuuria ulkomaalaisten tapojen mukaiseksi. Olen jonkin verran käynyt eri maissa, mutta aina olen joutunut sopeutumaan vieraaseen kulttuuriin. Tämäkin on omiaan lisäämään rasismia ruohonjuuritasolla. Kyllä muun muassa suvivirsi koulussa tai joulutavat ovat edelleenkin tärkeä osa suomalaisuutta, johon muualta tulleiden on syytä sopeutua.

Pekka Heikkilä

Uusikaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän