Varha hakee säästökohteita

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ennuste vuoden 2023 alijäämästä nousee noin 123 miljoonaan euroon. Aluehallitus käsittelee tammi-kesäkuun osavuosikatsausta tiistaina 29. elokuuta.

– Ensimmäinen, vuoden 2023 talousarvio oli nimensä mukaisesti arvio. Laadimme sen poikkeuksellisissa olosuhteissa: hyvinvointialueiden talouden näkyvyys oli monella tavalla sumuinen ja ennustettavuus heikko. Nyt sumu on hälvenemässä ja näemme, missä tilanteessa olemme, hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen sanoo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuluvan vuoden toimintakulujen arvioidaan ylittyvän noin 66 miljoonalla eurolla. Merkittävä osa poikkeamista johtuu henkilöstökuluista ja palvelujen ostomenoista. Kuluja ovat nostaneet muun muassa ylityöt ja hälytyskorvaukset, joilla on kompensoitu henkilöstöpulaa. Henkilöstövuokrausmenot ovat iso osa palvelujen ostoja ICT-kulujen ohella.

– Teemme jatkuvasti töitä koko Varhassa löytääksemme tapoja alijäämän kasvun pysäyttämiseksi. Vakava pula henkilöstöstä heijastuu kustannuskehitykseemme, sanoo Martikainen.

Hyvinvointialue on aloittanut erilaisia toimia alijäämän kasvun pysäyttämiseksi. Varha pyrkii vähentämään vuokratyön käyttöä. Oman henkilökunnan osuutta lisätään asiakastyössä. Mahdollisiin uusiin hallinnollisiin tehtäviin pyritään löytämään tekijät Varhan nykyisestä hallintohenkilökunnasta.

– Selvitämme erilaisia mahdollisuuksia keskittää toimintaamme Varhan omistamiin kiinteistöihin. Muihin hyvinvointialueisiin verrattuna Varhalla on runsaasti toimitiloja. Lyhyellä aikavälillä huomio kiinnitetään hallinnon tilojen tehokkaaseen käyttöön, Martikainen kertoo.

Lisäksi hyvinvointialue käy läpi ostopalvelusopimukset ja kilpailuttaa kumppanuuksia uudelleen.

– Kiirehdimme palvelurakenteen uudistamista viipymättä, kun loppuvuodesta valmistuvan palvelustrategian linjauksista on päätetty.

– Hyvinvointialueiden täytyy pystyä kattamaan alijäämä vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä johtuu hyvinvointialueiden rahoitusmallista, joten vaihtoehtoja ei ole, Tarmo Martikainen muistuttaa.

Talouden tasapainon lisäksi Varhan tulee varmistaa investointikyvykkyys ja suunniteltava investoinnit huolellisesti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän