Varha kilpailee työntekijöistä joustavuudella

0
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden johtaja Tommi Väyrysen mukaan Vakka-Suomen resurssit ovat väestöön suhteutettuna Varhan vahvimmat.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha valmistautuu hoitohenkilökunnan rekrytoinneilla hoitotakuun kiristymiseen, joka astuu voimaan viikon päästä perjantaina. Uutta sote-henkilöstöä ollaan palkkaamassa niin avoterveydenhuollon, suun terveydenhoidon kuin mielenterveyshuollon yksiköihin.

Valtion lisärahoituksen turvin tehdyt rekrytoinnit ovat vielä osittain kesken.

– Olemme saaneet virkoja lisää. Nyt meidän haasteena on saada rekrytoitua ihmisiä ja se, että meillä on tiloja, joissa ihmiset voivat työtä tehdä, tulosaluejohtaja Mikko Pakarinen kertoo.

Avoterveydenhoidon puolelle ollaan palkkaamassa muun muassa 20 terveyskeskuslääkäriä ja 20 avoterveydenhuollon hoitajaa. Avoterveydenhuollon johtaja Suvi Vainiomäki kertoo, että etenkin kauemmas kasvukeskuksista on ollut vaikea rekrytoida hoitohenkilöstöä ja tästä syystä Varha on perustanut keskitetyn etäpalvelutuotannon.

– Tällä hetkellä me palvelemme esimerkiksi Laitilan ja Uudenkaupungin alueita. Yksikkö auttaa alueita, joissa tällä hetkellä on pulaa henkilöstöstä, Vainiomäki kertoo.

Etäpalvelutuotannon yksikön nimestä huolimatta sen lääkärit ja hoitajat eivät kohtaa potilaita pelkästään etänä vaan tarvittaessa käyvät lähiterveyskeskuksessa ottamassa potilaita vastaan.

Uudessakaupungissa on kärsitty merkittävästä henkilöstövajeesta, mikä Vainiomäen mukaan liittyy osittain siihen, ettei palkkaharmonisaatio ole vielä valmis.

– Käsittääkseni sielläkin on nyt valoa tunnelin päässä. Palkkaharmonisaatio on kuitenkin iso asia ja ennen kuin se on kunnossa, meillä ei oikein ole pelimerkkejä tarpeeksi, Vainiomäki kertoo.

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden johtaja Tommi Väyrysen mukaan mielenterveyspalveluissa Vakka-Suomen alue erottuu edukseen.

– Väestöön suhteutettuna siellä on selvästi eniten henkilöstöä. Se on peruja siitä, että Uudenkaupungin psykiatrisen sairaalan lakkauttamisen jälkeen Uudenkaupungin kaupunki palkkasi vapautuvaa henkilöstöä. Siellä on selvästi vahvin mitoitus. Olemme ajatelleet, että jos koko Varhan alueella olisi se mitoitus, joka on Vakka-Suomessa, erikoissairaanhoidon tarve tulisi merkittävästi vähenemään, Väyrynen sanoo.

Sote-alaa ravisteleva henkilöstövaje ei ole yksin Varhan murhe vaan ongelma on kansallinen. Pakarisen ja Vainiomäen mukaan Varha pyrkii kilpailemaan työntekijöistä yksityisen sektorin kanssa muun muassa joustavammilla työjärjestelyillä. Etätyön lisäksi on muitakin keinoja saada henkilöstöä myös kauemmaksi kasvukeskuksista.

– Varhan etu on siinä, että jos meillä on hankaluuksia saada maakunnan reuna-alueilla henkilöstöä, me voimme muodostaa yhteisiä työnkuvia. Työntekijä työskentelee osan viikkoa Turussa ja osan viikkoa pienillä asemilla, päihde- ja mielenterveyspalveluiden johtaja Tommi Väyrynen kertoo.

Hoitotakuun kiristäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossa potilaan hoidon tarve tulee arvioida samana arkipäivänä, jona hän ottaa yhteyttä. Aiemmin se on pitänyt tehdä kolmessa vuorokauden sisällä yhteydenotosta. Tulosaluejohtaja Mikko Pakarinen muistuttaa, ettei potilaan tie aina johda lääkärin vastaanotolle.

– Kun tehdään hoidontarpeenarviointi, tehdään yksilöllinen arvio siitä asian kiireellisyydestä ja siitä, minkä terveydenhuollon ammattilaisen hoitoa tai tutkimuksia potilas tarvitsee, Pakarinen sanoo.

Hoitotakuun kiristymiseen valmistaudutaan paitsi lisärekrytoinneilla myös sähköisen asioinnin lisäämisellä sekä tarvittaessa yksityisen sektorin palveluilla. Keinoja ovat myös niin omahoidon, neuvonnan kuin etävastaanottojen lisääminen.

Hanna Hyttinen

Hoitotakuu kiristyy 1.9. alkaen

Hoitotakuu tarkoittaa sitä, että potilaan täytyy päästä hoidontarpeenarviointiin samana arkipäivänä, jona hän ottaa yhteyttä.

Hoidontarpeenarvioinnin jälkeen potilaan täytyy päästä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle 14 vuorokauden kuluessa. Kyseessä voi olla myös etävastaanotto.

Jos potilaan kohdannut terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että potilas tarvitsee lääkäriä, lääkäriaika tulee järjestyä seitsemän vuorokauden kuluessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän