Varhan toiminnasta

1

Kesällä saimme lukea uutisista, että Rinnekoti Jäsperlä suljetaan. Sulkemisen syyksi ilmoitettiin puutteet toiminnassa ja yhteistyön päättymisestä oli jo Varhassa päätetty. Toisaalta samaan aikaan yrittäjät itse kertovat, että aikovat korjata toimintaansa ja sitä kautta saada jatkoa sopimukselleen Varhan kanssa. Yrittäjät sanoivat, että heille oli luvattu tämä mahdollisuus. Varha taas on kertonut lopettavansa yhteisyön ja avaavansa oman yksikön. Tässä tapauksessa toimijoiden kertomat asiasta ovat varsin ristiriitaiset eli vähintään toinen osapuoli lipeää totuudesta.

19.8.2023 luemme Uudenkaupungin Sanomista, että Kustavin terveysasema suljetaan henkilökunnan saatavuusongelmien vuoksi. Alue I:n sote-päällikkö Susanna Niemi kertoo merkittävästä henkilöstövajeesta. Samalla hän kertoo, että ”rekrytointeja jatketaan ja avoimet toimet pyritään täyttämään kaikin keinoin”. Kuitenkin Kuntarekryssä näkyy olevan tarjolla ainoastaan sijaisuuksia Vakka-Suomen alueelle. Eli taas kerran Varhan kertoma asia ei pidä paikkansa. Henkilökuntaa ei ole, koska ei ole avoimia työpaikkojakaan.

Sen sijaan jobly.fi-palvelussa on Varhalla auki työpaikkoja uuteen perustettavaan ikäihmisten palveluyksikköön. Hakuaika päättyy 29.9.2023 klo 11.00, mutta näitä paikkoja ei ole haussa Varhan omilla sivuilla / Kuntarekryssä. Tiistaina 22.8.2023 Uudenkaupungin Sanomissa oli uutinen, jossa Varhan tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoo uuden asumispalveluyksikön perustamisesta. Siis siitä Rinnekoti Jäsperlän korvaajasta, josta jo kesällä Varha uutisoi. Erikoista sinänsä, että uutisen perusteella voi päätellä lautakunnan päätöksen olevan melko tuore, mutta silti uusia tiloja on vuokrattu jo heinäkuun alusta alkaen ja henkilökuntaakin on haettu. Tai näin ainakin voi päätellä, koska ”saimme ilahduttavan paljon hakemuksia vakituisiin työpaikkoihin ja tulevien työntekijöiden haastattelut ovat käynnissä”. Kuitenkin hakuaikaa on edelleen kuukausi jäljellä, niin miten jo nyt voidaan tehdä valintoja?

Eli onko uudet tilat vuokrattu ja henkilöstöä haettu jo ennen Varhan ikääntyneiden palvelulautakunnan päätöstä? Ja miksi uusien työpaikkojen hakuaika on syyskuun loppuun asti, jos jo tässä vaiheessa on valinta käynnissä? Miksi näitä paikkoja ei ole ilmoitettu ollenkaan Varhan omilla sivuilla / Kuntarekryssä? Miksi valintoja tehdään jo kuukautta ennen hakuajan päättymistä? Nämä Varhan rekrytointikäytännöt vaikuttavat todella sotkuisilta ja paljastavat ainakin yhden syyn siihen, miksi henkilökuntaa ei saada.

Kaiken kaikkiaan näiden uutisten perusteella Varhan toiminta ei ole ainakaan Vakka-Suomen alueella mitenkään erityisen hyvin koordinoitua. Uutisoinnit ja teot ovat ristiriidassa keskenään ja jatkuvasti kerrotaan henkilökunnan saatavuuden ongelmista. Todelliset ongelmat näyttävät kuitenkin olevan Varhan omassa toiminnassa ja se valitettavasti heijastuu suoraan potilastyöhön henkilöstövajeena, pidentyneinä hoitojonoina, negatiivisena julkisuuskuvana jne.

Ainakin osa ongelmista olisi korjattavissa kertomalla avoimesti niin onnistumisista kuin ongelmistakin ja ennen kaikkea ilmoittamalla niistä avoimista työpaikoista aivan ensimmäisenä Varhan omilla sivuilla. Niin kauan henkilöstövajetta ei Varhan johdon mielestä oikeasti ole, kun avoimia työpaikkoja ei heidän omilla sivuillaan ole. Vai onko kyse jostain muusta syystä, miksi avoimista työpaikoista ei ilmoiteta?

Nimimerkki: Työntekijäpula?

1 KOMMENTTI

  1. Uuteen yksikköön on ollut mahdollisuus hakea jo kesäkuun lopusta asti. Paikat ovat olleet avoimina kuntarekryssä ja kaikkien haettavissa. On erittäin ikävää että toisin väitetään olevan. Asian voi tarkistaa kuntarekryn ilmoituksista. Ilmoituksesta näkyy milloin ilmoitus on julkaistu kuntarekryssä. Tällaiset asiat voisi tarkistaa netistä ennen kuin menee totuutena kirjoittamaan lehteen. Tämä on erittäin valitettavaa etenkin kun ko. Rinnekodista julkaistut puolueelliset/ tietämättömät julkaisut koskevat ikääntyviä jotka usein pitävät kaikkea painettua totuutena.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän