Yrittäjillä kaksijakoiset tunnelmat

0
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter vieraili perjantaina

Männäisten torilla oli perjantaina yrittäjien iltapäivä. Torilla vieraili Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter ja yhtenä ohjelmanumerona oli alueen yrittäjäyhdistysten välinen kisa. Paikalla oli esittäytymässä myös yritysten toimintaa tukevia organisaatioita, kuten Ukipolis ja Ravakka ja tietenkin iso joukko paikallisia yrittäjiä myymässä tuotteitaan.

– Yrittäjillä menee tällä hetkellä vaihtelevasti. Esimerkiksi rakennusalan yrittäjillä on haasteita. Uudishankkeet ovat jäissä, vanhoja vielä on kesken, mutta koko ajan niitäkin valmistuu. Korjausrakentamista jonkin verran tehdään, Munter totesi.

Toisaalta joillakin aloilla menee jopa hyvin tai vähintään normaalisti. Osaajapula vaikeuttaa toimintaa ja esimerkiksi ravintola-alalla koronan jälkivaikutukset näkyvät. Alan työntekijät ehtivät ravintoloiden sulun aikana siirtyä muihin töihin ja nyt heitä on vaikea saada takaisin. Sosiaali- ja terveysalan tekijäpula jatkuu edelleen.

Munter ja yrittäjät ovat nykyisen hallituksen ohjelmaan pääosin tyytyväisiä. Se on pitkään aikaan yrittäjäystävällisin, mutta ohjelma itsessään ei auta, vaan sitä pitäisi toteuttaa ja se ei ole alkanut kovinkaan vauhdilla.

– Hallitusohjelmassa on yrittäjien pitkäaikaisia tavoitteita, kuten työpaikkasopimisen edistäminen. Myös verotukseen liittyvät uudistukset ovat tärkeitä, verotuksen pitäisi olla ennustettavaa ja johdonmukaista, jotta toimintaa voisi suunnitella pitkällä tähtäimellä.

Väestön ikääntyminen näkyy myös yritysmaailmassa, yrittäjiä on tullut jo tai kohta tulossa iso joukko eläkeikään ja heidän yritystensä toiminnan jatkuminen olisi tärkeää. Tässäkin verokäytännöllä on tärkeä osa, jotta toimivan yrityksen toiminta ei loppuisi.

– Yrittäjät ovat kuitenkin maan talouden selkäranka, heidän yrityksensä tekevät tuotteita ja tarjoavat palveluja kaikille, työllistävät ihmisiä ja luovat siten hyvinvointia.

Yrittäjäyhdistysten välisessä tietokilpailussa testattiin tietoa, hoksottimia ja myös liikunnallista kykyä. Kysyttiin mm. millä kertoimella markan ja euron suhde vuonna 2002 määriteltiin. Viisi pistettä irtosi, jos muisti kaikki viisi desimaalia. Oikea vastaushan on 5,94573.

Musiikista toritapahtumassa vastasi Viihdeorkesteri Humu, solisteina Susan, Pave ja Apa. Paikalla oli myös useita vanhoja kunnostettuja rättisitikoita ihmisten ihailtavina.

Hanna Munteria haastatteli yrittäjä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mauri Kontu , joka vietti perjantaina syntymäpäiväänsä.

Männäisten toritapahtumia pidetään perjantaisin kello 16-19 aina syyskuun ensimmäiseen päivään asti. Tulevana perjantaina torilla esittäytyy Kalannin VPK, musiikista vastaa duo Iiris ja Päivi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän