Budjettiehdotus tuo ja vie

0

Hallituksen budjetti-ehdotus esiteltiin tiistaina. Budjettiehdotus sisältää monia kohtia, jotka toteutuessaan vaikuttavat ihmisten elämään tällä alueella.

Budjettiehdotus sisältää neljän miljardin euron investointiohjelman, joka koostuu panostuksista vientivetoisen teollisuuden ja elinkeinoelämän kannalta tärkeisiin väylähankkeisiin, korjausvelan purkuun ja raidehankkeiden edistämiseen. Tämä lupaa hyvää Vakka-Suomeen. Kun Tunnin juna nytkähtää liikkeelle, myös lähijunaliikenne koetaan tarpeellisempana. Myös panostukset elinkeinoelämään satavat meidän laariin.

Verotuksen keventäminen tuo helpotusta palkansaajien arkeen. 2 000 euroa ansaitsevan verotus kevenee ensi vuonna 0,9 prosenttiyksikköä ja 3 600 euron bruttopalkalla verotus kevenee 0,7 prosenttiyksikköä eli 306 euroa vuodessa. Kuluttajien ostovoiman koheneminen on tietenkin hyvä uutinen myös kivijalkaliikkeille ja palveluyrittäjille.

Hallitusohjelmassa on sovittu myös kuuden miljardin euron sopeutuksista. Hallitus on ilmoittanut leikkaavansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja poistavansa työttömyysturvan lapsikorotukset. Lisäksi hallitus aikoo heikentää asumisen tukea.

Uudessakaupungissa työttömyysaste on parin vuoden ajan noussut. Kaupungissa asuu pienituloisia, joiden elämään nämä leikkaukset vaikuttavat.

Myös työmatkakulut voivat nousta jopa satoja euroja vuodessa. Orpon hallitus alentaa vuoden alussa liikennepolttoaineiden valmisteveroa, mutta se ei riitä korvaamaan matkakuluvähennysten muutoksia. Hallitus aikoo korottaa matkakuluvähennyksen omavastuuosuutta 750 eurosta asteittain 900 euroon. Lisäksi matkakulujen enimmäismäärä laskee 8 400 eurosta 7 000 euroon.

Tämä ratkaisu on ikävä alueella, jossa työmatkat ovat usein pitkiä. Se ei myöskään mitenkään helpota osaavan työvoiman houkuttelua Vakka-Suomeen.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän