Ellin perässä Uuteenkaupunkiin – amerikkalainen Roy Tuomisto tuli tutustumaan juuriinsa

0
Roy Tuomisto (vas.) ja Tero Öberg ovat serkuksia, jotka tutustuivat vanhaan kansakouluun, jossa molempien kaukainen sukulainen Ellen Öberg toimi opettajana.

Päivärannan entisen kansakoulun pihalla Arvassalossa seisoo alkuviikosta Yhdysvalloista Suomeen saapunut Roy Tuomisto. Hän on kiinnostunut rakennuksesta, koska hänen kaukainen sukulaisensa Elli Oivasalo (Ellen Öberg) oli Arvassalon–Päivärannan kansakoulun ensimmäinen opettaja.

– Tämä on neljäs matkani Suomeen, mutta ensimmäinen Uuteenkaupunkiin. Olen aiemmilla matkoillani tutustunut äidin äitini puoleiseen sukuun, mutta nyt halusin oppia tuntemaan vielä äidin isän puoleisen sukuhaaran historian, Tuomisto kertoo.

Hän on Suomessa sukua ainakin Öbergeille, Haakseille, Hyrskyille, Ojaloille, Sjöbomeille, Paasioille, Helmforseille ja Willmaneille. Uudessakaupungissa hän tutkii Öbergien ja Paasioiden sukuhaaraa. Öbergeistä aukeaa kahdeksan sukuhaaraa, joista on syntynyt yli sata serkusta.

– Kävimme aamupäivällä Uudenkaupungin hautausmaalla ja siellä oli sukulaiseni Johan Juha Öbergin, hänen tyttärensä Ellin sekä Ellin sisaren Selma Paasion hauta. Juha toimi Uudessakaupungissa palovartijana, Tuomisto listaa.

Uuttakaupunkia Tuomiston kanssa ovat kiertäneet hänen serkkunsa turkulainen Tero Öberg ja uusikaupunkilainen Jouko Palmu, joka on Tuomiston serkun Sinikan aviomies.

– Juhan poika Jacob lähti 20-vuotiaana Amerikkaan ja sai siellä John-nimisen pojan. Hän on Royn setä, Tero Öberg selventää.

Päivärannan koulun omistavat tällä hetkellä Renholmien perhe. Leena, Mikael ja Ronja ovat remontoineet talon ja sitä on esitelty muun muassa Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumissa. Tuomistoa kiinnostaa koulun sisätiloja enemmän vanhan rakennuksen miljöö sekä Elli-tädin elämä koulutyön ajalta.

Uudessakaupungissa Tuomisto ihastui pitkiin ja suoriin lehtipuukujiin. Kaupungin vanha puutalo-osa oli hänen mielestä mykistävä.

– Sain herkullista kotiruokaa, tutustuin ihmisiin ja näin sukulaisteni hautakivet. Tämä kaikki on minulle kovin koskettavaa, Tuomisto kertoo.

Tuomisto on vaikuttunut siitä, kuinka hyvin suomalainen yhteiskunta toimii ja kuinka hyvää englantia eri ikäluokat puhuvat. Julkinen liikenne on soljuvaa ja luonto on puhdas ja upea.

– Suomi on tunnettu ympäri maailman siitä, kuinka tasokas koulutusjärjestelmä täällä on ja siitä puhun itsekin mielelläni Amerikassa. Niin, ja tajuattehan, kuinka tasokasta, kylmää ja raikasta hanavettä täällä saa. Ihmisethän juovat muualla maailmassa yleensä pullovettä, joten laadukas vesijohtovesi ei ole itsestään selvää, hän pohtii.

Se, että Tuomisto vieraili Uudessakaupungissa, juontaa Tero Öbergin lähettämään sähköpostiin. He eivät tunteneet toisiaan etukäteen, mutta Öberg oli innostunut tekemään sukututkimusta ja hän lähetti Tuomistolle nipun tietoja.

Tuomisto asuu Pennsylvaniassa. Siellä hänen kotinsa on noin 8 000 hengen pikkukaupungissa. Mies on osittain eläkkeellä, mutta hän työskentelee yhä osittain asuntojen myynnin ja vuokrauksen johtotehtävissä sekä tekee hyväntekeväisyyttä Ronald McDonald -lastentalosäätiössä.

Hän on tuonut aiemmilla kerroilla Suomeen mukanaan omat nyt jo aikuiset lapsensa. Hän itse puhuu vain muutaman sanan suomea ja lapset eivät puhu ollenkaan, mutta koko perheelle on tilattu amerikansuomalaiset sanomalehdet.

– Amerikassa on saunoja ja olen käynyt isäni kanssa suomalaisissa tansseissa kotikaupungissani. Olen lapsesta saakka syönyt kalaa ja pullaa.

Tuomisto sanoo, ettei hänen sukunimensä yleensä herätä Amerikassa kiinnostusta. Hän joutuu kuitenkin neuvomaan ihmisiä siinä, kuinka nimi äännetään.

– Amerikkalaiset kuvittelevat sukunimeni perusteella, että olen jostakin Aasian maasta, hän toteaa.

Uudestakaupungista Tuomisto siirtyi Tampereelle, jossa hän jatkoi tutustumista isänsä sukuun.

Juttua päivitetty 18.9. klo 8.40, korjattu nimiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän