Hallun koululla kiitettiin avustaneita – Hakava ry on järjestänyt apua ukrainalaisille avustusten turvin

0
Ukrainalainen ryhmä esitti useita kappaleita tilaisuudessa.

Kalannissa Hallun koululla järjestettiin lauantaina tilaisuus, jossa kyläyhdistys Hakava ry kiitti yhdistystä avustaneita yrityksiä ja kuntalaisia. Hakava on järjestänyt tukea sotaa pakeneville ukrainalaisille avustusten varassa, sillä yhdistyksen taloudellinen tilanne on ollut tiukka.

– Me haluamme nyt juhlistaa meidän saamaamme avustusta kaupunkilaisilta ja yrityksiltä, kertoo Hakavan puheenjohtaja Matti Puukki .

– Ennen kaikkea haluamme korostaa, että emme ole änkeneet ukrainalaisia tänne, vaan ottaneet vastaan, hän toteaa.

Paikalla nähtiin muun muassa ukrainalaisten lauluesityksiä ja kunniavieraiden puheita. Lopuksi tarjoiltiin maittava ahvenfileekeitto.

– Voi hyvänen aika, miten ilmiömäisiä esiintyjiä he ovat, toteaa puheessaan Helena Vartiainen . Hän korostaa ukrainalaisten avun tarvetta ja kiittää auttajia.

Tilaisuudessa tunteikkaan puheen pitänyt, Karjalan evakon lapsi Pertti Rosila laittoi avustuskeräyksen alulle.

– Soitin Puukille ja kysyin, mikä heidän taloudellinen tilanne on. Hän kertoi, että tili on tyhjä ja isot laskut odottavat, Rosila kertoo.

Espoossa ja Uudessakaupungissa asuva Rosila päätti tarttua tuumasta toimeen. Rosila kertoo vedonneensa Uudenkaupungin Sanomissa ”hyväsydämisiin ihmisiin” ja kehotti ottamaan yhteyttä puheenjohtaja Matti Puukkiin. Ihmiset soittivat puheenjohtajalle, joka kertoi heille tilanteen vakavuudesta.

– Ihmiset, jotka soittivat, suhtautuivat hyvin vakavasti asiaan. Avustukset olivat suuria, Rosila mainitsee.

Rosilan mukaan asiaan vaikutti myös se, että apu näkyi ihmisille.

– Se, että ihmiset olivat niin aktiivisia auttamaan, on koska se on niin lähellä, samassa kaupungissa. Se oli niin konkreettista, niin näkyvää.

Hallun koululla on tarjottu hätämajoitusta ukrainalaisille sodan alusta lähtien. Varsinaista lupaa majoituksen järjestämiseen rakennuksessa ei ole, mutta viranomaiset eivät ole puuttuneet asiaan, sillä ukrainalaisten avun tarve on selkeä. Yhdistys ei ole kuitenkaan saanut tukea kunnalta.

Toiminta on sujunut avustusten myötä hyvin, vaikka haasteitakin on. Haavoittuvassa asemassa olevien tilannetta pyritään usein käyttämään hyväksi.

– On ollut ihmeellisiä tilanteita, kuten ulkopuoliselta taholta raaka yritys tehdä väkivaltaa naiselle, kertoo yhdistyksen sihteeri Vesa Kiertokari .

Turvallisuuden varmistamiseksi on kuitenkin tehty työtä.

– Viime vuonna katsoin, että tämä on turvallista ympäristöä, Kiertokari toteaa.

Patrick Paldanius

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän