Hannu Väisäsen teosten myynti käsitellään uudelleen kirkkoneuvostossa

0
Taiteilija Hannu Väisäsen seurakuntakeskukseen tekemien taideteostan myynti käsitellään uudelleen.

Paljon keskustelua herättänyt Uudenkaupungin kirkkoneuvoston päätös myydä taiteilija Hannu Väisäsen taideteokset käsitellään uudelleen. Kirkkoneuvosto päätti, että myymispäätöksestä syntyneen laajan, niin paikallisen kuin valtakunnallisen keskustelun siivittämänä Väisäsen taideteosten myyntipäätös otetaan uuteen käsittelyyn neuvoston seuraavassa kokouksessa.

Kirkkoneuvosto päätti kesäkuussa myydä seurakuntakeskukseen sijoitetut taiteilija Väisäsen teokset. Näin siksi, että osa seurakuntalaisista koki kirkkoherra Juhana Markkulan saamien tietojen mukaan kyseiset teokset vaikeiksi. Niiden tilalle toivotaan seurakunnan hankkivan helpommin lähestyttävää taidetta.

Päätöksestä oikaisuvaatimuksen teki seurakuntalainen Ari Hirvonen. Oikaisuvaatimuksessaan Hirvonen esitti myyntipäätöksen kumoamista laajasti perustellen. Hän totesi muun muassa, että taideteosten myynnistä ei ole käyty julkista keskustelua, eikä näin ole syntynyt kokonaiskuvaa seurakuntalaisten kokemuksista ko. teoksiin liittyen. Monien mielestä Väisäsen teokset ovat vaikuttavia, laadukkaita ja arvokkaista.

Hirvonen nosti esiin myös sen, että seurakunnalla on lakisääteinen yhteiskunnallinen tehtävä huolehtia yhteisestä kulttuuriperinnöstä. Väisäsen taideteokset ostettiin aikanaan Uudenkaupungin uuteen seurakuntakeskukseen taidekilpailun kautta ja ne ovat myös siten osa kaupungin yhteistä kulttuuriperintöä.

Hän myös muistutti, että myymispäätöksen valmistelu ei edennyt hyvien ja asiallisten tapojen mukaisesti, eikä esimerkiksi taiteilija Väisästä informoitu asiasta ennakkoon.

Vaikka kirkkoneuvosto päätti käsitellä uudelleen Hannu Väisäsen taideteosten mahdollisen myynnin, niin neuvosto kuitenkin päätti hylätä Ari Hirvosen oikaisuvaatimuksen.

Perusteluissa todettiin mm. että seurakunnassa kirkkoneuvosto käyttää päätösvaltaa, eivät yksittäiset seurakuntalaiset. Näin ollen seurakuntalaisten mielipiteillä ei ole juridista merkitystä. Myöskään seurakuntalaisten tunteet eivät ole sellainen juridinen peruste, joka antaisi aihetta oikaisuvaatimuksen hyväksymiseen. Yhteisestä kulttuuriperinnöstä huolehtiminen on arviointikysymys.

– Lisäksi seurakunnalla on oikeus myydä omistamaansa omaisuutta oman harkintansa mukaan, eikä taideteosten myyminen edellytä kuulemismenettelyä tai muutakaan erityistä menettelyä asiaa valmisteltaessa, kirkkoneuvoston päätöksessä todetaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän