Itämeren turvatarkastus -kirjan kiertue alkaa Uudestakaupungista

0
Marjo Näkki ja Kaja Kunnas kertova uudesta kirjastaan. Kuva: Juha Metso

Perjantaina 29.9. klo 16 Uudenkaupungin työväentalolla on kaikille avoin keskustelutilaisuus, jonka aiheena on Itämeren turvallisuus. Lavalle nousee toimittaja ja tietokirjailija Marjo Näkki , joka on monelle tuttu YLEn Ykkösaamun ja Pääministerin haastattelutunnin juontajana.

Marjo Näkin lisäksi keskustelemassa on Kaja Kunnas , joka on kirjoittanut Baltian maista vuosikymmenen ajan mm. Helsingin Sanomiin ja Suomen Kuvalehteen . Vuonna 2016 parivaljakolta ilmestyi Suomenlahden suhdekirja , joka keskittyi vuoden 2014 jälkeisiin tapahtumiin, kun Venäjä liitti Krimin itseensä. Kirja käsiteli Suomen ja Viron erilaista suhtautumistapaa Venäjään.

Itämeren turvatarkastus on Kunnaksen ja Näkin toinen yhteinen kirja. Teoksessa tarkastellaan Itämeren alueen turvallisuustilannetta monista eri näkökulmista matkaten Itämeren ympäri. Itämeren turvatarkastus on kokonaisuutena kiinnostava juuri siinä, että turvallisuusuhkia tarkastellaan hyvin eri näkökulmista.

Kirjassa äänensä saavat virolainen hakkeri, tanskalainen pormestari, neuvostoarmeijan eläkeläismajuri, saksalainen tutkija ja moni muu, joita kirjan tekijät ovat käyneet tapaamassa. Teoksessa käydään läpi hybridivaikuttamista, energiariippuvuutta, kyberiskuja ja yhtä lailla eri maiden historiaa sekä naapurisuhteita – kaikkea sitä, mikä vaikuttaa siihen, miltä Itämeren turvallisuus näyttäytyy juuri nyt. Eri maissa turvallisuustilanne saa hieman erilaisia painotuksia.

Itämeren turvatarkastuksessa käydään läpi myös sitä, miten tavallisen ihmisen elämä muuttuu, kun kansainvälinen konflikti ilmestyy tilaamatta arjen keskelle. Elämä muuttuu vääjämättä ja pieni ihminen pyrkii selviytymään kaiken keskellä. Turvallisuuspoliitiikan uusi aikakausi on alkanut ja Itämeren ympärillä kuohuu.

Tilanne rauhottuu vain sillä, että me ymmärrämme, ettei oma näkökulmamme ole ainoa oikea, eikä se myöskään ole täydellinen. Olisi hyvä, jos olisimme tietoisia siitä, mitä lähialueillamme ajatellaan ja syistä, miksi siellä ajatellaan eri tavalla.

Juuri näihin kysymyksiin Itämeren turvatarkastus antaa tärkeitä vastauksia. Kirja on täynnä kohtaamisia, joiden kautta avautuvat erilaiset ajattelutavat ja niiden juurisyyt. Kirjaa lukiessa näköala Itämerelle avartuu ja lukija alkaa ymmärtää nykytilannetta selkeämmin.

Tekijät ovat pitkän linjan asiantuntijoita ja heidän kohtaamat ihmiset saavat kirjassa äänen, joka auttaa ymmärtämään ainakin sen, että itämeren yllä leijuu monenlaisia uhkakuvia, joiden vaikutus ulottuu myös Uuteenkaupunkiin.

Perjantain tilaisuuden järjestävät yhteistyönä Vakka-Suomen Viro-seura ja Tuglas-seura. Keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy. Kirjailijoita haastattelee Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama .

Lauantaina kirjailijoiden syyskiertue jatkaa matkaansa Turun kirjamessuille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän