”Kaikki on mennyt paremmin kuin ajateltiin” – Bistro Bayn yrittäjäpariskunta nauttii siitä, että saavat olla yhdessä töissä ja vapaalla

0
Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri istuvat ravintolassa lasitetulla terasilla, jonka ansiosta Bistro Bayhin voidaan ottaa reilusti enemmän asiakkaita.

– Tämä on meidän ala. Me halusimme, että on yhdessä oma ravintola, Niko Kluuskeri sanoo ja Laura Yläkorpi nyökyttelee vieressä.

– Minulla on aina ollut yrittäjäluonnetta enemmän, mutta nimenomaan oman ravintolan perustamiseen oli kova tahtotila, Laura jatkaa.

Niko muistelee, että ravintolan avaaminen koitti melko pian puheiden jälkeen.

– Laura sen sanoi joskus 2014, että oma ravintola on se juttu. Sitten alettiin miettiä, että missä ja mihin kaupunkiin.

Turkuakin pohdittiin, mutta lopulta päädyttiin molempien syntymäkaupunkiin.

– Laura kävi jotain jokilaivaakin katsomassa, kun itse vielä pelasin Ruotsissa, entinen jääkiekkoilija muistelee.

Bistro Bay perustettiin keväällä 2015, kun paikalla ollut Orren Krouvi oli jäänyt vähälle käytölle. Niko ja Laura ostivat ja remontoivat vanhan krouvin ja muuttivat sen bistroksi.

Molempien äidit ovat yrittäjiä ja myös Ukipolis auttoi alkuvaiheissa. Paljon helpotti myös se, että pankki- ja rahoituskuviot osuivat maaliin.

– Ei tarvinnut vanhempien omakotitaloja kiinnittää, mutta iso duuni piti tehdä, että sai asiat järjestymään, Laura sanoo.

Nyt heillä ei ole mitään hinkua lähteä pois Ugista, vaikka joskus ajatus oli toisenlainen. Kummatkin ovat iloisia, että ovat saaneet jäädä kotikaupunkiinsa, jossa kävivät jo Seikowin koulua.

– Ollaan varmasti koulussa tavattu, mutta ei ollut sen suurempaa ystävyyttä. Niko oli mua vuoden vanhemmalla luokalla, Laura muistelee.

Laura on kaksoistutkintoon opiskellut lentokoneasentaja ja lisäksi on myöhemmin käynyt muun muassa yrittäjyyteen liittyvän kurssin Raumalla AMK:ssa opiskellessaan.

– Ei, Niko toteaa napakasti ja nauraa perään, kun häneltä kysyy koulutuksesta.

– Luulin olevani niin hyvä jääkiekossa, että lukio kärsi aika paljon, hän jatkaa.

Molemmilla oli kuitenkin kokemusta ravintolassa työskentelemisestä ennen omaa yritystä. Nyt vuosia myöhemmin kaksikko voi todeta, että asiat ovat luistaneet hyvin eteenpäin.

– Kaikki on mennyt paremmin kuin ajateltiin, Niko sanoo.

He uskovat, että työtä myös jaksaa paremmin, kun he ovat aina yhdessä töissä ja vapaalla.

– Ei tartte soittaa toiselle, että saatko illan vapaaksi tai pidettyä pidemmän viikonlopun. Eikä vapaallakaan aina puheet pyöri Bistro Bayn ympärillä, Laura sanoo.

Niko toteaa, että monet vuosikymmeniä yhdessä yritystä pyörittäneet pariskunnat eivät varmasti vietä yhtä paljon aikaa yhdessä kuin he.

Vapaa-aika kuluu urheillen, reissaten ja golfaten, mutta myös yritystoimintaan on aika ajoin mietitty laajennusta.

– On pohdittu, mitä tässä voisi tehdä rinnalla, mutta ei ole löytynyt vielä mitään, mihin tarttua, Niko sanoo.

– Tai on ollut, mutta ei ole syystä tai toisesta johtanut mihinkään, Laura jatkaa.

Rakennus on suojeltu, mutta vuosien varrella pariskunta on tehnyt ravintolaan remonttia. He kiittelevätkin kaupunkia, että ajan myötä asiat ovat helpottuneet ja esimerkiksi lasitetun terassin tekeminen sujui hyvin.

Terassin ansiosta on helpompi järjestää ohjelmaa iltaisin, kun asiakaspaikkojen määrä kasvoi. Toinen uutuus on kesälounaiden jatkoksi alkaneet arkilounaat kolmena päivänä viikossa.

– Ainakin ensimmäisinä päivinä on ollut hyvin porukkaa ja silti illallakin oli täyttä. Jos tämä toimii, niin jatketaan. Jos ei, niin palataan vanhoihin aukioloaikoihin, Laura sanoo.

Tammikuussa Bistro Bayssä on vietetty aina lomaa. Muutenkin Kaupunginlahden rannalla vuodenajat eroavat paljon toisistaan. Syksyllä hiljenee ennen pikkujoulukautta, jonka jälkeen kunnon ryntäystä pitää jälleen odottaa.

– Kesä-elokuu on ihan erilaista kaupungissa, Niko muistuttaa.

Työtekijöiden saaminen ravintola-alalla on vaikeaa lähes joka puolella Suomessa. Niko ja Laura ovat kuitenkin olleet onnellisessa asemassa, että ovat saaneet hyviä työntekijöitä, vaikka vaihtuvuutta toki aina on.

– Tietysti nuoret lähtevät opiskelemaan ja olemme tietysti onnellisia, että he saavat oman alan töitä. Keittiön puolella on ollut samoja työntekijöitä useampana kesänä ja uusiakin, Laura kertoo.

Bistro Baylle muodostui nopeasti vakio kävijäkunta, jotka viihtyvät ravintolassa lähes joka viikonloppua.

– On ollut kiva tutustua ihmisiin ja he ovat tulleet tutuiksi. Tulee monien kanssa höpöteltyä, Niko sanoo.

Bistro BayYrittäjät: Niko Kluuskeri ja Laura Yläkorpi

Yrittäjänä alalla: 8 vuotta

Perustamisvuosi: 2015

Ala: ravintola-ala

Työntekijöiden määrä: vuodenajoista riippuen 5–14

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa Nurkoran Jussi Nurmi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän