Kalannin Mannersuon uudet liikennejärjestelyt lisäisivät turvallisuutta

0
Mikäli nyt valmistunut tiesuunnitelma joskus toteutetaan, tulee kaikki Mannersuolle tuleva liikenne kulkemaan tämän yhden Teollisuustien ja Yrittäjäntien liittymän kautta.

Sitä, miten kantatie 43 liikenneturvallisuutta olisi mahdollista parantaa Kalannin Mannersuolla, on pohdittu jo vuosia. Kyseisellä tieosuudella on tapahtunut useampikin vakava liikenneonnettomuus.

– Alun perin varmaankin Vihannes-Laitilan edustajat ottivat kaupunkiin yhteyttä tien turvallisuuden parantamisesta. Keskusteluissa myös alueen muiden yritysten edustajat ovat suhtautuneet asiaan suopeasti ja nähneet sille todellista tarvetta, taustoitti Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellen.

Laskelmien mukaan kantatie 43:n keskimääräinen vuorokausiliikennemäärä on 5751 ajoneuvoa, josta raskaan liikenteen osuus on noin 10 prosenttia.

Koska kyseessä on ns. valtion maantie, ei Uudenkaupungin kaupunki ole voinut hoitaa asiaa itsenäisesti, vaan pyyntö tien turvallisuuden parantamiseen tähtäävästä uudistuksesta oli ensin lähetettävä Varsinais-Suomen Ely-keskukselle. Kaupunki ja Ely-keskus tekivät tiesuunnitelman teosta suunnittelusopimuksen ja ensimmäinen tiesuunnitelmaluonnos esiteltiin yleisölle Kalannissa torstaina.

– Tämän tiesuunnitelman tavoitteena on ollut suunnitella kanavointi liittymäparille sekä jalankulku- ja pyöräilyväylä Kalannin Mannersuon teollisuusalueelle. Uudistuksella parannetaan kantatie 43:n liikenneturvallisuutta ja sekä tuetaan kyseisen alueen tulevaa maankäyttöä, totesi tiesuunnitelmassa konsulttina toimiva Riina Väyrynen AFRY Oy:stä.

Suunnitelmassa kaikki liikenne Mannersuon teollisuusalueelle ohjataan yhden liittymän, nykyisen Yrittäjäntien liittymän kautta. Kaikki muut liittymät kantatielle suljetaan. Laitilan suunnasta Mannersuon teollisuusalueelle menevälle liikenteelle rakennetaan erillinen kaista, samoin oma kaistansa Uudenkaupungin suunnasta tulevalle ja Mannersuolle kääntyvälle liikenteelle. Yrittäjäntietä jatketaan teollisuuskiinteistöjen pohjoispuolelle. Kiinteistöille kulku tapahtuu tätä kautta. Lisäksi jalankulku- ja pyöräilyväylä sijoitetaan erilleen muusta liikenteestä.

Kalannissa esitellyn tiesuunnitelman mukaiset kantatien 43 ajoväylien muutostyöt, uusi liittymä ja kevyen liikenteen väylän rakentaminen maksaa noin 900 000 euroa. Lisäksi tulee Yrittäjäntien jatkorakentamisen kustannukset.

– Vaikka kantatie 43 on valtion maantie, niin todennäköistä on, että tämän tiesuunnitelman toteuttamiselle ei valtion taholta rahaa heru. Yleensä on katsottu että paikalliset, liikenneturvallisuutta lisäävät uudistukset eivät kuulu valtion kustannettaviin toimiin. Eli koko hankkeelle pitäisi löytyä rahoitus Uudenkaupungin kaupungin budjetista, kertoi Arvela-Hellen.

Eli nyt esitellyn tiesuunnitelman mukaiset muutostyöt Kalannin Mannersuon teollisuusalueen liikenteeseen maksaisivat Uudenkaupungin kaupungille yhteensä yli miljoona euroa.

Tiesuunnittelu viedään kuitenkin nyt päätökseen saakka. Aikaa siihen, että suunnitelma on valmis ja hyväksytty, kulunee ainakin vuoden päivät.

– Katsotaan sitten, kun kaikki on valmista, onko suunnitelmaa mahdollista toteuttaa esimerkiksi osissa, pohti Henriikka Lohtaja Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelusta.

Näin tiehankkeen kustannukset jakautuisivat usealle eri vuodelle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän