Kaupungin talous tasapainossa – Alkuvuoden budjetti toteutunut paikoin suunniteltua paremmin

0
Kaupungin alkuvuoden talous on sujunut hyvässä tasapainossa.

Kaupunginvaltuuston jäsenille on tällä viikolla esitelty kaupungin tämän vuoden talouden toteumaa. Kaupungin talousjohtaja Anne Takala luonnehti tammi–kesäkuun taloustilannetta hyväksi.

– Taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet on saavutettu kokonaisuutena. Aivan kaikki yksittäiset tavoitteet eivät toteudu, mutta mikäli kaikki toteutuisi, olisi tavoitteet asetettu liian matalaksi, Takala totesi.

Kaupungin asukasmäärä oli kesäkuuhun mennessä laskenut viime vuoden lopusta 69 hengellä. Asukasluku oli kesäkuun loppuun mennessä 15 036. Syntyneitä oli 44 ja kuolleita 101.

– Muuttoliike oli kuitenkin tasapainossa ja noin 50 ukrainalaista sai kotikuntamerkinnän. Ilman heitä kaupungin muuttoliike olisi ollut negatiivinen. Tänne juurtuvista ukrainalaisista on pidettävä huolta, niin varhaiskasvatuksen, opetustoimen, harrastusten, työelämän kuin yleisen asenteenkin näkökulmasta, Takala muistutti.

Kaupungin työttömyysaste oli kesäkuussa 11,4 prosenttia. Takala totesi, että kasvua vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna oli tullut 60 prosenttia.

– Tämä johtuu autotehtaan tilanteesta, heinäkuun lukuja vertaillessa kasvua viime vuoden työttömyysasteeseen on jo 70 prosenttia. Työttömyys tai lomautukset koskevat satoja ja satoja työntekijöitä, puolisoita ja lapsia. Muiden Varsinais-Suomen kuntien työttömyysaste on pysynyt viime vuoden tasolla, Takala lisäsi.

Takala ennustaa, että kaupungin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden osalta kaupungin loppuvuosi on alkuvuotta heikompi.

– Verotulot jäävät pieniksi ja sopimuskorotukset kasvattavat kaupungin henkilöstömenoja. Viime vuoden isoilla jako-osuuksilla meille tilitettiin veroja, mutta nyt loppuvuonna meiltä peritään veronpalautuksia pois, Takala listasi.

Takalan mukaan tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden ajalta talous on kokonaisuutena toteutunut talousarvion mukaisesti, mutta henkilöstömenojen osalta tilanne on tiukka.

– Kesäkuussa maksettiin lomarahan lisäksi 467 euron kertaerä ja kesäkuun alussa tuli voimaan useita palkkojen prosenttikorotuksia. Valtionosuuksien ennakoidaan pysyvän talousarvion mukaisina, mutta henkilöstömenot todennäköisesti ylittyvät, Takala totesi.

Kaupungille maksetut tuloverot toteutuvat todennäköisesti talousarvioon ennakoidulla tavalla. Takala arvioi, että kiinteistövero ylittäisi talousarvion noin 80 000 eurolla.

– Yhteisöveron tuotto ylittänee talousarvion noin 850 000 eurolla ja verotuloarvio on jonkin verran verotuloennustetta parempi. Jos emme pääsisi tänä vuonna budjettiin, olisin pettynyt, koska näistä kaikista tulee liikkumavaraa siihen, Takala myönsi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän