Kirjaston lukuvinkkejä: Sukellus harrastusmaailmaan

0
Kirjaston lukuvinkeissä seikkaillaan syyskuussa harrastusten parissa.

Syksyllä on aika palata tuttujen harrastusten pariin ja ehkä kokeilla myös jotain uutta. Syyskuun kirjavinkkeihin on kerätty harrastusmaailmaan sijoittuvia lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjoissa päästään tutustumaan niin balettiin, kaunoluisteluun kuin jalkapalloonkin. Samoissa harrastuksissa viihtyvä lukija löytää kirjoista varmasti samaistumispintaa. Jos kirjan aihepiiri on vieraampi, saattaa kirja innostaa uuden harrastuksen pariin.

Vinkkijutun kirjat ja muita harrastuksiin liittyviä kirjoja löytyy Uudenkaupungin pääkirjaston vinkkipöydältä muutaman viikon ajan.

Henna Helmi Heinonen:

IceLove-sarja


IceLove-kirjasarjassa seikkaillaan jäällä ja seurataan muodostelmaluistelujoukkueen arkea. Sarjassa on ilmestynyt kuusi kirjaa, joista jokainen keskittyy joukkueen eri jäsenen tarinaan.

Vuonna 2018 Henna Helmi Heinonen voitti LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon, kun kirjasarjan ensimmäinen osa Nellyn uudet kuviot (2017) valittiin parhaaksi lasten- ja nuortenkirjaksi varkautelaislasten toimesta. Kirjat kuvaavat noin 10-vuotiaiden lasten elämää, haasteita ja onnistumisia. Taitoluistelumaailma on Heinoselle tuttu, sillä hänen seitsemänhenkisestä perheestään viisi harrastaa lajia.

Teija Huusko:

Alina-sarja


Teija Huusko on turkulainen baletinopettaja, jonka Alina-kirjasarja on suunnattu baletista kiinnostuneille varhaisnuorille. Kirjat kuitenkin tarjoavat mukavan lukukokemuksen myös vanhemmille baletin ystäville.

Sarjan aloittavassa Balettia, Alina! -kirjassa (2020) 12-vuotias balettitanssijan urasta unelmoiva Alina jännittää uutta tiukkaa baletinopettajaa ja kilpailee pääroolista joulun Lumikuningatar-näytöksessä. Harrastuksesta tulee astetta vakavampaa, ja ilmassa on kateutta ja ihastumisia.

Sarjassa on ilmestynyt lisäksi kaksi jatko-osaa, Kohti valintakokeita, Alina (2021) ja Heittäydy tanssiin, Alina (2022).

Jukka Behm:

Ihmepoika Leon


Jukka Behmin teos Ihmepoika Leon (2023) kurkistaa futismaailman kulissien taakse. Kirjan päähenkilö Leon Brown kuvaa kikkailuvideoita YouTubeen vain omaksi ilokseen, mutta yllättäen Lontoon suurseura Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä sattuu näkemään videot ja vaikuttuu lahjakkaasta nuorukaisesta. Pian koko futismaailma tuntee Leonin nimen.

Nuortenromaani käsittelee itsenäistymistä, ystävyyttä, epäonnistumisen pelkoa ja näyttämisen halua. Kirjailija Jukka Behm on myös itse harrastanut jalkapalloa.

Arja Puikkonen: Liitopoika


Arja Puikkosen nuorille suunnattu romaani Liitopoika (2019) kertoo taiteellisen pojan kamppailusta ympäristön odotuksia ja paineita vastaan. Ompelua harrastava ja keppihevosia askarteleva Aku aloittaa seiskaluokan uudessa yläkoulussa rankkojen kiusaamiskokemusten jälkeen, mutta vanhat kuviot uhkaavat toistua uudessakin koulussa.

Arja Puikkonen on kirjoittamisen ja sanataiteen opettaja, joka on käynyt viikoittain ratsastustunneilla jo 30 vuoden ajan.

Marko Laihinen & Iiris Suvitie: Kymmenestä metristä


Kymmenestä metristä (2019) on isä-tytär-parivaljakon ensimmäinen yhteinen teos. Kirjassa 12-vuotias Varpu päättää alkaa harrastaa uimahyppyä korkeanpaikankammostaan huolimatta. Uskaltaako Varpu koskaan hypätä hyppytornin ylimmältä tasolta?

Iiris Suvitie (s. 2002) ammensi kirjaan omista kokemuksistaan, sillä hän itse aloitti uimahyppyharrastuksen 10-vuotiaana.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi kirjastovirkailija Johanna Borman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän