Kiusaamiseen napakampi ote

0

Kouluissa on tehty vuosikymmeniä töitä koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Kouluissa on toteutettu Kiva koulu -projektia, Lions Quest-ohjelmaa ja vertaissovittelua. Oppilaille on opetettu vihanhallintaa ja kaveritaitoja. Silti koulukiusaaminen on tänä päivänä jopa aiempaa julmempaa.

Kun ennen kiusaaminen keskittyi välitunteihin ja koulumatkoihin, nyt sosiaalinen media mahdollistaa sen jatkumisen 24/7. Uhri ei saa enää hetkenkään hengähdystaukoa.

Koulukavereita salakuvataan ja kuvia jaetaan somessa. Nuoret osaavat tehdä meemejä ja videoita, joissa uhri leimataan ja nolataan. Pahimpia ovat väkivallanteot, jotka videoidaan ja jaetaan eteenpäin somessa.

Hyvin rajuja kiusaamistapauksia on raportoitu Turun seudulta, mutta valitettavasti Uudessakaupungissakin koulukiusaamisen tunnusmittarit ovat punaisella. Kiusaaminen on lisääntynyt ja pahentunut.

Tästä syystä Uudenkaupungin kouluissa ei puhuta enää koulukiusaamisesta, vaan teot nimetään juridisilla termeillä: koulukiusaaminen voi olla pahoinpitelyä, salakuvaamista, kunnianloukkaus tai viestintäsalaisuuden rikkominen. Opetustoimenjohtaja Arja Kitolan mukaan tämä on tarpeen, jotta vanhemmatkin ymmärtävät, kuinka vakavasta teosta on kyse (US 14.9.).

Koulukiusaamisesta ei voida puhua enää muutenkaan, kun se ei rajoitu vain kouluun. Koulun henkilöstön on vaikea puuttua kiusaamiseen, joka jatkuu sosiaalisessa mediassa.

Nyt Uudenkaupungin koulut ottavat käyttöön myös Someturva-palvelun. Someturvaa voi käyttää anonyymisti kännykällä tai tietokoneella. Lapsi, nuori tai huoltaja yhdessä lapsensa kanssa voi ilmoittaa kiusaamisesta. Someturva tarjoaa oppilaalle psykologin tukea ja myös juristi käy tapauksen läpi. Mikäli teko täyttää rikoksen tunnusmerkit, asia voidaan viedä myös eteenpäin.

Koulukiusaaminen voi olla hyvin vaurioittavaa fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Sitä ei voi millään tekosyyllä vähätellä.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän