Koulu-Iida luo turvaa

0
Iida Valtalan työ koulunuorisotyöntekijänä kestää näillä näkymin ensi kevääseen.

Iida Valtala tunnetaan Uudenkaupungin yläkouluikäisten nuorten keskuudessa koulu-Iidana. Lempinimi on hänelle mieluinen.

– On mukavaa, kun nuoret tunnistavat minut ja tulevat jo reippaasti juttelemaan, kertoo viime keväänä koulunuorisotyöntekijänä aloittanut Valtala.

Koulunuorisotyöntekijän rooli on olla yksi koulun aikuisista. Aikuinen, jota voi tavata matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta, ja jolle voi tulla juttelemaan iloista, suruista, huolista, toiveista, siis ihan mistä tahansa.

– Olen valtaosan välitunneista siellä missä oppilaatkin ja näin helposti tavoitettavissa. Menen myös itse juttelemaan nuorten kanssa kun havaitsen esimerkiksi kiusaamista, riitelyä tai yksinäisyyttä, Valtala selvittää.

Tämä on vain yksi osa koulunuorisotyötekijän laajaa työkenttää.

– Työhöni kuuluu koulun ja oppilaiden välisen yhteisöllisyyden lisääminen, nuorten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen ja oppilaiden tukeminen siinä vaiheessa kun siirrytään alakoulusta yläkoulun puolelle. Lisäksi vedän päihdekasvatusta. Työmaana minulla on kaupungin molemmat yläkoulut, joissa pidän oppitunteja edellä mainituista aiheista. Omana painopisteenä työhöni kuuluu Uuteenkaupunkiin saapuneiden ukrainalaisnuorten integrointi ja huomiointi, kertoo Valtala.

Valtala näkee käytännössä sen, miten valtava tarve kouluissa on aikuisille.

– Kouluissa tulisi olla koulun ja oppilaiden haasteet huomioiden opettajien lisäksi riittävästi muita koulutettuja aikuisia, joilla olisi mahdollisuus työskennellä nuorten parissa pitkäjänteisesti ja matalalla kynnyksellä, pohtii Valtala.

– Vähän yllättävääkin on ollut se, miten monella yläkouluun tulevalla nuorella ovat tunne- ja vuorovaikutustaidot aika heikolla tolalla. Tämä näkyy kouluarjessa esimerkiksi jatkuvana nahisteluna. Tähän pitäisi voida puuttua jo aiemmin.

Koulunuorisotyöntekijä tekee tiivistä yhteistyötä opettajien ja oppilashuollon edustajien kanssa. Kouluissa on moniammatillisia tiimejä, joissa keskitytään nimenomaan yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen kouluissa.

– Jos opettajalla herää huoli nuoresta, niin hän voi vinkata asiasta ensin minulle. Kun olen tutustunut nuoreen, voimme pohtia sitten yhdessä tarvitseeko nuori esimerkiksi koulukuraattorin apua.

Iida Valtala kannustaa myös huoltajia ottamaan rohkeasti yhteyttä.

– Jos sinulla herää pienikin huoli siitä onko nuorellasi kaikki hyvin, niin ota yhteyttä. Tällä hetkellä minulla ei ole Wilma-tunnuksia, mutta minut tavoittaa esimerkiksi sähköpostilla iida.valtala@uusikaupunki.fi

Työlleen tukea Valtala saa kaupungin muista nuorisotyöntekijöistä. Kerran viikossa molemmissa kouluissa järjestettävä yhteisaamiainen, ”aamupöhinä” ja välitunneilla pidettävät toiminnot vaativat useamman nuorisotyöntekijän osallistumista. Lisäksi yhtenäiskoulun tukioppilaat ideoivat erilaisia yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia yhdessä Valtalan kanssa.

Iida Valtalan työ koulunuorisotyöntekijänä on määräaikainen ja perustuu kaupungin saamaan hankerahoitukseen.

– Olisi mahtavaa, jos koulunuorisotyöstä tulisi vakiintunut osa kouluarkea. Mielestäni olisi jo nyt hyvä pohtia, kuinka paljon tulevaan koulukeskukseen Wintteriin tarvitaan nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia. Kun kaupungin molemmat yläasteet muuttavat saman katon alle, niin luvassa on vilkasta menoa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän