Kun nilkka nyrjähtää markkinoilla tai kuumuus kaataa festarikentällä ensiapuryhmä auttaa

0
Ensiapuryhmä kokoontuu säännöllisesti ja harjoittelee joka kerta myös elvytystä. Päivystävän ensiapuryhmän jäsenistä kuvassa ovat Hanna Lahtonen (vas.) ja Laura Aaltonen sekä Armi-Tuulikki Kraappa (takana vas.), Elina Männistö ja Anne Raunela.

SPR:n Vakka-Suomen ensiapuryhmä alkaa olla tuttu näky erilaisissa yleisötapahtumissa. Punaisiin liiveihin sonnustautuneita auttajia osataan etsiä, jos markkinahumussa sattuu nyrjäyttämään nilkkansa tai kesäkonsertin kuumuus on liikaa ja alkaa pyörryttää. Apua saa niin ikään pieniin haavoihin ja ruhjeisiin, pahoinvointiin ja heikotukseen, kaikkeen, mikä mahtuu ensiavun käsitteen alle.

– Tarvittaessa kutsumme sitten ensihoitoyksikön  ja huolehdimme potilaasta ensihoidon tuloon asti, ryhmän koulutusvastaava Elina Männistö kertoo.

Vakka-Suomen ensiapuryhmässä on jäseniä Uudestakaupungista, Laitilasta ja Pyhärannasta. Ryhmä aloitti virallisesti toimintansa viime vuonna, mutta taustalla on ryhmän jäsenien pitkään kestänyt osallistuminen SPR:n toimintaan.

– Ryhmä kokoontuu kerran kuussa vuoron perään Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa ja siihen voi osallistua, vaikka ei haluaisi olla mukana päivystyksissä. Itse liityin mukaan ennen kaikkea sen takia, että osaisin tositilanteessa auttaa esimerkiksi sydänpysähdystilanteessa, Hanna Lahtonen sanoo.

Kuukausikokoontumisessa harjoitellaan joka kerta ensiaputaitoja, etenkin defibrillaattorin eli sydäniskurin käyttöä niin, että ”se tulee selkäytimestä”.

Päivystävän ensiapuryhmän jäsenillä ei tarvitse olla terveydenhuoltoalan koulutusta. Joillakin sellainen on, mutta mukana on myös aivan muilla aloilla työskenteleviä jäseniä.

SPR kouluttaa päivystäjät ensiapukursseilla, jotka ovat maksullisia ja avoimia kenelle tahansa. Päivystävään ensiapuryhmään kaivataan edelleen lisää jäseniä.

Tapahtumien järjestäjät voivat tilata ensiapuryhmän SPR:ltä. Päivystys maksaa tilaajalle, mutta päivystäjät eivät saa palkkaa. Päivystyksistä kertyvät varat käytetään  Vakka-Suomen ensiapuryhmän toiminnan kehittämiseen ja ylläpitoon, varusteisiin ja koulutukseen.

– Aina välillä joku käsittää, että me saisimme tästä korvauksen, mutta kyllä tätä ihan puhtaasti auttamisen halusta tehdään, ensiapuryhmän päivystysvastaava Armi-Tuulikki Kraappa huomauttaa.

Tänä kesänä Vakka-Suomen ensiapupäivystäjät on nähty jo 14 tilaisuudessa, muiden muassa Merefesteillä, Lyhtyjen yössä, Leikitään Pikku Kakkosta -tapahtumassa ja Mustan Pitsin yössä. Päivystyksiä on ollut Kustavissa, Taivassalossa, Laitilassa, Uudessakaupungissa, Pyhärannassa ja Raumalla.

Laura Aaltonen on muuttanut Raumalta Laitilaan ja osallistuu nyt molempien kaupunkien ensiapuryhmien toimintaan, myös päivystäjänä. Työssäkäyvä pienen lapsen äiti kokee ensiaputaidot niin tärkeiksi, että haluaa käyttää vähän vapaa-aikansa hyödyllisesti.

– Jos vaikka jollekin läheiselle sattuu jotain, niin tietää, miten toimia. 

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän