Kunnallinen pieneläinvastaanottotoiminta ei jatku Uudessakaupungissa

0
Kunnallisten eläinlääkäreiden pieneläinten vastaanottoverkosto supistuu kahteen toimipisteeseen mikäli sopimuskunna hyväksyvät lautakunnan esityksen.

Ympäristöterveydenhuollon lautakunta päätti jo toukokuussa esittää jäsenkunnille että Vehmaan ja Uudenkaupungin eläinlääkintähuollon toimipisteet suljetaan ja kunnallista, pieneläimille tarkoitettua vastaanottotoimintaa jatketaan toistaiseksi vain Laitilan ja Mynämäen vastaanotoilla.

Asiasta lausuntonsa ovat antaneet kaikki muut jäsenkunnat paitsi Kustavi ja Taivassalo. Kaikki saadut lausunnot ovat puoltaneet Uudenkaupungin ja Vehmaan eläinlääkintähuollon toimipisteiden lakkauttamista. Tällä viikolla kokoontunut ympäristöterveydenhuolto lautakunta ehdottaakin nyt sopimuskunnille että yhteistoimintasopimus päivitetään toimipisteverkoston osalta vastaamaan jo voimassa olevaa käytäntöä. Eli jatkossa kunnallinen pieneläinvastaanotto toimii vain Laitilassa ja Mynämäellä.

Uudessakaupungissa pieneläimille tarkoitetun vastaanottotilan vuokrasopimus sanottiin irti vuosi sitten tilaan liittyneiden ongelmien takia, eikä uutta sopivaa tilaa ole löytynyt. Vehmaalla puolestaan vastaanottotila oli eläinlääkärin käytössä kevääseen 2022 asti. Tuolloin tilaa käyttänyt eläinlääkäri eläköityi, eikä kysyntää paikalliselle palvelulle ole ollut sen jälkeen. Kun palvelua ei ole ollut, eikä sille juuri edes kysyntää, on ympäristöterveydenhuollossa katsottu järkeväksi keskittää eläinlääkäreiden pieneläinten vastaanottotoiminta kahteen toimipisteeseen. Keskittäminen helpottaa myös kunnallisten eläinlääkäreiden keskinäistä työnjakoa.

Lakisääteisen palvelutason ylläpitämiseksi riittää että yhteistoimintalueella on yksi kunnallinen pieneläinvastaanotto. Tässä tapauksessa siis riittäisi että Mynämäellä olisi nykyinen, useamman kunnallisen eläinlääkärin yhdessä käyttämä vastaanotto.

Laitilan kaupunki on kuitenkin ilmoittanut että se haluaa säilyttää oman kunnallisen eläinlääkärin vastaanoton. Laitila on myös maksanut kyseisen vastaanoton kustannukset yhdessä Pyhärannan kunnan kanssa. Vastaanoton käyttäjistä noin 80% on Laitilasta.

Jo ennen tilaongelmia Uudenkaupungin kunnallisen eläinlääkärin vastaanoton asiakasmäärät ovat olleet melko alhaiset. Osin todennäköisesti siksi että kaupungissa on kaksi yksityistä eläinlääkäriasemaa.

Uudenkaupungin kaupunki vastaa ympäristöterveydenhuollon tehtävistä Kustavin, Laitilan, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pyhärannan, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kunnissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän