Lähijunan edessä kitkaa

0

Suomen Lähijunat Oy arvioi vielä vuosi sitten, että vakinaisen henkilöjunaliikenteen voisi käynnistää Uudenkaupungin radalla jo talvella 2024–25. Aikataulu ei tunnu pitävältä.

Suomen Lähijunien piti maksaa ensimmäinen erä Sm2-junien hankinnasta VR:lle jo viime maaliskuussa. Kalustokauppaa ei ole tehty vieläkään.

Kesällä Lähijunat pyysi kunnilta alustavaa sitoutumista hankkeeseen. Sitä yhtiö tarvitsi saadakseen hankkeelle rahoittajia junien kunnostamiseen sekä liikenteen käynnistämiseen. Tähän mennessä muut radanvarsikunnat ovat hyväksyneet Lähijunien alustavan tarjouksen, mutta Maskun ja Turun vastaus uupuu. Eli pallo on nyt Turun päässä.

Turkua kiinnostaa enemmän Tunnin juna. Empimistä saattaa aiheuttaa myös Traficomin arvio, että Turku–Uusikaupunki-välin lähijunaliikenne vaatisi julkista tukea 83–92-prosenttisesti (US 19.1.2023). Suomen Lähijunat on arvioinut matkustajamäärät niin suuriksi, että subventaatio jäisi tuntuvasti pienemmäksi. Arvionsa vahvistamiseksi Suomen Lähijunat on ehdottanut kunnille, että ne ostaisivat matkapuhelindataa saadakseen tietoa ihmisten liikkumisesta. Datatiedon perusteella voitaisiin ennakoida, paljonko lähijunalla voisi olla käyttäjiä.

Lähijunien hanke ei saa työntöapua Väylävirastonkaan suunnasta. Uudenkaupungin radan perusparannuksen projektipäällikkö Erkki Mäkelä totesi torstai-illan tilaisuudessa, ettei henkilöjunaliikenteen käynnistäminen Uudenkaupungin radalla ole EU:ssa läpihuutojuttu. EU kun pitää rataa tavaraliikenneratana.

Väylävirastolla ei ole varsinaista kantaa henkilöjunaliikenteeseen, mutta Mäkelä on jo aiemmin huomauttanut, ettei henkilöjunaliikennettä kannattaisi käynnistää ennen kuin rata on peruskorjattu (US 28.9.2022). Peruskorjaushanke taas on vasta luonnosvaiheessa, hankkeelle ei ole vielä rahoitusta ja kunnostustyöhönkin menee vuosia.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän