Lauantailautanen: Metsäkylvyn jälkeen pikkupurtavaa

0
Sienikastike kasataan voideltujen leipien päälle ja ateria kruunataan pekonilla ja timjamilla.

Metsäkylpy, shinrin-yoku, on tapa hoitaa kehoa ja mieltä. Japanissa lääkäri voi määrätä kiireisille suorittajille yhdeksi hoitomuodoksi säännölliset metsäkylvyt, joiden tiedetään laskevan tehokkaasti stressitasoja. Tämänhän me suomalaiset olemme tienneet kautta sukupolvien.

Metsäkylvyistä on kirjoitettu useita kirjoja, esimerkiksi Adela Pajusen ja Marko Leppäsen Suomalainen metsäkylpy sekä Melanie Choukas-Bradleyn Metsäkylpy hyvinvointia luonnosta shinrin-yokun avulla .

Lyhykäisyydessään metsäkylpy on meditatiivista liikkumista luonnossa, metsässä kulkemista omalla tavallaan. Kun kulkiessa keskittyy katselemaan, kuuntelemaan, koskemaan, kokemaan, ehkä maistelemaan, sydämen lyönnit ja mieli vähitellen rauhoittuvat.

Metsässä voi kulkea valmiita reittejä, tai löytää omat polkunsa. Syksyllä katse löytää tyhjät mustikanvarvut, vähitellen punastuvat puolukat ja maasta puskevat sienet.

Marjastaminen, sienestys ja metsässä kulkeminen ovat Suomessa jokaisenoikeuksia. Meillä jokaisella on siis oikeus nauttia luonnosta, kulkea metsissä ja vesistöissä ja hyödyntää luonnonantimia metsän omistussuhteista riippumatta, kunhan siitä ei ole haittaa tai häiriötä metsänomistajalle.

Laulussa sanotaan oravan lepäävän makeasti sammalvuoteellaan ja niin sopii tehdä myös metsäkylvyssä. Tosin kylpiessä mieli voi alkaa harhailla, jos metsän suojaisista paikoista silmä erottaa kantarellin, tatin tai suppilovahveron. Silloin saattaa kylpeminen jäädä myöhempään ajankohtaan, sillä sienien kuiske peittoaa muut luonnon äänet.

Kantarellimuhennos


½ sipuli

0,5 l kantarelleja

1 rkl vehnäjauhoja

2,5 dl kermaa

2 rkl maustamatonta tuorejuustoa

tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria

voita paistamiseen

½ paketti pekonia

leipää

Siisti ja pilko kantarellit ja paistele pannulla suurimmat nesteet pois. Lisää mukaan pari ruokalusikallista voita sekä silputtu sipuli ja paista notkeaksi.

Ripottele vehnäjauhot teesiivilän läpi sienille ja sekoita hyvin. Lisää mukaan kerma vähitellen, pari oksaa tuoretta timjamia ja anna muhia 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa kermaa. Loppuvaiheessa lisää tuorejuusto, suola ja mustapippuri. Kastike saa olla sakeaa.

Paista pekonit rapeiksi uunissa tai paistinpannulla. Nosta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Paahda ja voitele leivät voilla. Kasaa leivän päälle sienikastiketta ja koristele pekonilla ja timjamilla.

Vie tarjolle ja ota kehut vastaan.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän