Lauantailautanen: Timpan kantarellipikkelssi

0
Sienet säilyvät liemessä noin kuukauden.

Pari vuotta sitten mies heitti vähän vahingossa kantarellien perkeet mökin piha-alueelle vanhan kaivon, suuren tammen ja muutaman koivun juureen.

Nyt jo toisena vuotena peräkkäin samalle alueelle on puskenut kauniita keltavahveroita. Ja tälle kesälle sienimäärä oli viime vuodesta entisestään kasvanut. Hämmästys on ollut siis melkoinen, että meidän mökin piha-alueelta löytyy jotain näin arvokasta!

Kasvualue rajattiin kevyesti, ettei kukaan vaan vahingossakaan pääse sienen alkuja tallaamaan, tai autolla päälle peruuttamaan.

Koska kasvupaikka on kuiva ja tammen lehdistö suojaa hyvin sateelta, pyrimme kastelemaan sieniä, jos edessä oli työviikko kaupungissa ja säätiedot lupasivat sateetonta säätä.

Vasta venetsialaisten jälkeisenä viikonloppuna poimimme loput sienet pihalta talteen.

Kantarelleja ei kuulemma voi siirtää tai kasvattaa, mutta ystävämme ilmoittivat kokeilevansa joka tapauksessa samaa konstia omalla pihallaan.

Sienet leviävät itiöistä. Rihmasto lähtee kasvamaan mahdollisesti itiöemistäkin, eli sienen maan pinnalla näkyvä osasta, jos olosuhteet ovat suotuisat, eli läheltä löytyy puunjuuria. Erityisesti koivun juuret sopivat kantarellille.

Oman pihan kantarelleista on valmistettu sienikastikkeita ja -muhennoksia itse pyydetyn kalan lisäkkeeksi. Osa pakastettiin tulevaa käyttöä varten ja osa kuljetettiin Tampereelle viemisinä.

Viimeiset kantarellit olivat niin pieniä ja kauniita, että niitä ei raaskinut laittaa pannulle muhennokseen. Mietittiin, mitä niistä kannattaisi valmistaa, jotta kaunis sieni pääsisi oikeuksiinsa.

Sitten miehen mieleen muistui loppukesän mökkiaamu Siurossa Timpan mökillä. Neljän kaverin porukka oli ollut edellisen päivän kalassa ja ilmeisesti kalaa oli tullut niin paljon, että ilta oli vierähtänyt pikkutunneille. Aamulla Timppa kattoi porukalle tuhdin aamupalan, johon oli kuulunut ihmeen hyviä syksyn keltaisia kantarelleja etikkaliemessä.

Ohje pyydettiin Timpalta, joka lähettikin sen saatesanoin: ”oon tehnyt itse jo kolme satsia tänä vuonna.”

Timpan

sitruunakantarellit


1 l pieniä kantarelleja

1 sipuli

Liemi:

½ dl sitruunamehua

½ dl etikkaa

2 dl vettä

1 dl sokeria

2 tl suolaa

1 tl sinapinsiemeniä

Mittaa liemiainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää mukaan siistityt kantarellit ja keitä muutama minuutti.

Siirrä sienet puhtaisiin lasipurkkeihin. Kaada liemi sienien päälle. Sulje purkit ja säilytä viileässä.

Sienet säilyvät noin kuukauden.

Tiina Perähannu-Silvola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän