Maailmalta Suomeen töihin – Kolme erilaista tarinaa Valmet Automotivelta

0
Narendran Narasimhan on aina halunnut työskennellä autoteollisuuden parissa.

Narendran Narasimhan Intiasta, Mateusz Hawryszczyszyn Puolasta sekä Shiban Mahmoudi Iranista ovat kaikki tulleet Suomeen tekemään töitä.

Diplomi-insinööri Narendran Narasimhanin ainainen haave on ollut työ autoteollisuuden parissa.

– Autojen suunnittelu ja rakentaminen on kiehtonut minua lapsesta lähtien, kertoi Narendran Narasimhan.

Nyt hän työskentelee Uudessakaupungissa, Valmet Automotiven autotehtaalla tuotannon projekti-insinöörinä.

– Minulla on takana reilun kymmenen vuoden työkokemus autoteollisuudesta. Työskentelin Intiassa niin autojen korinosia valmistavan Hirotec Indian kuin autoteollisuuteen keskittyneen insinööritoimiston SACHA Engineering Pvt:n palveluksessa.

Syy siihen, miksi Narendran Narasimhan hakeutui töihin Valmet Automotivelle, löytyy yhtiön sisältä. Yrityksellä oli tarjota nuorelle insinöörille erilaisia, kiinnostavia mahdollisuuksia kehittää itseään ja edetä urallaan.

– Lisäksi minun osaamiseni yhdistyi hyvin yhtiön arvoihin, joten kaikki palaset napsahtivat paikoilleen.

– Päätös muuttaa Suomeen työn perässä ei kuitenkaan ollut helppo, etenkään kun muu perheeni asuu Ruotsissa. Mutta olen vähitellen sopeutunut, Narasimhan totesi.

Hän kuitenkin toivoo, että myös hänen perheensä voisi lähitulevaisuudessa muuttaa töiden perässä Suomeen.

Suomalaisesta työelämästä Narendran Narasimhalla ei ole pahaa sanottavaa.

– Kaikkihan riippuu pitkälti sinusta itsestäsi ja siitä, miten halukas olet sopeutumaan ja oppimaan uutta.

Kysymykseen siitä miten Suomi voi houkutella lisää osaavaa työvoimaa ulkomailta Narasimhan nostaa esiin kielen.

– Jos Suomeen halutaan houkutella lisää työvoimaa muista maista, niin kielikoulutukseen olisi hyvä panostaa. Pitäisi olla nykyistä enemmän avoimia suomen kielen kursseja, joiden kautta tänne muuttaneet saisivat kielitaidon ja varmuutta suomen kielen puhumiseen.

Puolalainen Mateusz Hawryszczyszyn muutti perheineen Suomeen elokuun alussa. Hän työskentelee laatupäällikkönä Valmet Automotiven akkutehtailla Salossa ja Uudessakaupungissa. Kodin perhe löysi Turusta.

– Minulle ja vaimolleni Joannalle oli tärkeintä se, että 13-vuotias tyttäremme Amelia pääsi kansainväliseen kouluun. Siksi valitsimme asuinpaikaksemme Turun.

Perhe ei suinkaan asu ensimmäistä kertaa ulkomailla, vaan he ovat aiemmin viettäneet kolme unohtumatonta vuotta Irlannissa. Hawryszczyszyn on tehnyt uraa useissa kansainvälisissä yhtiöissä ja työn puolesta hän on liikkunut eri puolilla maailmaa.

– Suomi on kuitenkin meille ihan uusi tuttavuus. Puhdas ilma, upea luonto ja metsät houkuttelivat muuttamaan tänne ja ainakin alku on sujunut hienosti. Ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja auttavaisia ja saaneet meidän muuton sujumaan helposti.

– Ammatillisessa mielessä muuttopäätöstämme vahvisti se, että Valmet Automotive on yksi akkuteollisuuden merkittävimmistä tekijöistä ja ala kasvaa hurjaa vauhtia. Olen iloinen, että saan olla mukana tässä kehityksessä, korosti Mateusz Hawryszczyszyn.

Hän kertoi, että työ Valmet Automotiven akkutehtailla Suomessa on helppoa koska työkielenä on englanti.

– Paikalliset kolleegat auttavat tarvittaessa suomen käännöksissä. Lisäksi käytämme jonkin verran myös saksaa.

– Myös julkisissa virastoissa ja ruokakaupoissa asioimme koko perhe englanniksi ja kaikki puhuvatkin Suomessa todella hyvää englantia. Tämä on varmasti yksi tekijä mikä auttaa ulkomailta tulevia työntekijöitä sopeutumaan, arveli Hawryszczyszyn.

Uudenkaupungin autotehtaalla maalaamossa työskentelevä Shiban Mahmoudi teki Suomeen muuttaessaan täydellisen elämänmuutoksen.

– Olin opiskellut Iranissa yliopistossa taloushallintoa ja toiminut sen jälkeen yliopiston matematiikan opettajana, pankin taloushallinnossa sekä itsenäisenä taloushallinnon yrittäjänä. Minulla oli yrityksessäni parhaimmillaan 15 työntekijää, kuvaili Shiban Mahmoudi.

Kaikki muuttui, kun Mahmoundi meni naimisiin. Hänen kurditaustainen vaimonsa oli aiemmin asunut Suomessa, eikä hän sopeutunut naisten hyvin rajoitettuun elämään Iranissa.

– Muutimme siis hänen toiveestaan Suomeen seitsemän vuotta sitten. Opiskelin ensin suomen kielen ja suunnittelin pyrkiväni yliopistoon opiskelemaan. Se ei kuitenkaan ollut taloudellisesti mahdollista.

Mahmoudi päättikin hakea Valmet Automotivelle töihin autonrakentajaksi.

– Alku oli haastava, jopa pieni kulttuurishokki. Huomasin kuitenkin pitäväni fyysisestä työstä. Jopa niin, että tänä päivänä en edes kaipaa takaisin kirjoituspöydän ja tietokoneen ääreen, Mahmoudi hymyili.

Mahmoudi myöntää, että sopeutuminen elämään pikkukaupungissa ei ole ollut helppoa. Harrastukset, kuten jalkapallo, ovat auttaneet kotiutumaan. Myös naapurustosta on ajan kuluessa löytynyt ystäviä.

– Toivonkin, että ihmiset uskaltaisivat rohkeammin tutustua toisiinsa erilaisuudesta huolimatta.

Shiban Mahmoundin ystävällinen ja kohtelias käytös sekä hänen työnsä korkea laatu johti pian siihen, että miehelle ehdotettiin kouluttautumista korvaajaksi ja tiiminvetäjäksi.

– Opettelen mielelläni uusia asioita. On hyvä aina välillä haastaa itseään, summasi Mahmoundi, jonka vetämässä tiimissä työskentelee sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia.

Mahmoundin ajatusmaailmaa on muokannut myös oma vakava sairastuminen.

– Olen nyt kiitollinen kaikesta. Olen saanut paljon apua ja koen, että nyt on minun vuoroni auttaa ja tehdä parhaani.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän