Maatiloilla pyritään vastaamaan tehostettuihin päästötavoitteisiin

0
Jaakko Pietilän isännöimällä Merilän tilalla uusi tuulivoimala takaa ekologisen sekä kustannustehokkaan viljelyn.

Maatiloilla tuotettujen vihannesten ekologisuusvaatimukset ovat pakottaneet viljelijät miettimään uusia ympäristöystävällisempiä tapoja tuottaa vihanneksia. Euroopan Unioni haluaa olla ilmastoneutraali viimeistään vuonna 2050 ja välitavoitteena hiilidioksidipäästöjä pitäisi vähentää Suomessa 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Tästä syystä useille maatiloille Uudenkaupungin alueella on haettu lupia oman tuulivoimalan rakentamiseksi. Kukkakaalia viljelevälle Merilän tilalle haettiin viime vuonna lupaa tuulivoimalalle ja nyt syyskuun alusta lähtien Jaakko Pietilän isännöimällä tilalla pyörii Saksasta tuotu tuulivoimala.

– EU:n päätösten johdosta tukut joutuvat jollain tavoin vaatimaan ja kontrolloimaan, miten heillä myytävien tuotteiden hiilidioksidipäästöjä saadaan laskettua, Pietilä sanoo.

Tuulivoimala tuo lisäarvoa olemassa olevalle maankäytölle, koska se ei juurikaan vaikuta esimerkiksi viljantuotantoon, metsätalouteen tai laiduntamiseen. Pelkästään biokaasu ja aurinkovoima eivät riitä.

– Tavoite on, että eläinperäisistä tuotteista pitäisi vähentää 30 prosenttia, joten biokaasu ei välttämättä ole kokonaisratkaisu energiantuotantoon. Tuulivoima on hyvä tapa saada kompensaatiota ja päästöjä vähenemään tiloilla, Pietilä kertoo.

Konkreettiset toiveet ja tavoitteet viljelijöille tulevat tukuilta ja kaupoilta, mutta Pietilän mukaan tavalliset kuluttajatkin arvostavat mahdollisimman ekologisesti ja ympäristöä säästävällä tavalla tuotettuja tuotteita.

– Kuluttajat ovat yhteydessä kauppoihin ja sosiaalista mediaa lukemalla pääsee hyvin kärryille heidän toiveistaan. Hiiltä pitäisi sitoa maaperään ja käyttää kierrätettäviä pakkauksia,

Merilän tilan tuulivoimala on koottu paikalle kierrätysosista Saksassa aiemmin toimineesta voimalasta. Samalla tavalla tilalle rakennettu kasvihuoneen rakenteet purettiin alunperin Närpiöstä.

– Tätäkin kautta pyrimme tekemään investointeja korjaamalla ja päivittämällä vanhoja, ennen kuin ostettaisiin kokonaan uutta, Pietilä huomauttaa.

Viime vuoden keväällä Pietilä haki lupaa tuuli- sekä aurinkovoimalalle tarkoituksenaan hyödyntää voimaloiden sähköntuotantoa kasvihuoneessa sekä kasvatustunnelissa tapahtuvassa viljelyssä. Aurinkovoimala pystytetään tilalle lokakuun aikana.

– Kukkakaali ja pinaattikiinankaali ovat päätuotteina. Pinaattikiinankaalia on kasvatettu ulkotiloissa kasvatuslaitoksessa. Nyt kun rakennamme sisäkasvatuslaitoksen talvikasvatusta varten, niin tuulivoimasta saadaan sähköä laitoksen lämmitykseen ja valotukseen, Pietilä selittää.

Tuulivoimalan nimellisteho 11,5 m/s tuulella on 250 kilowattia ja parhaimmillaan se tuottaa 275 kilowattia. Neljän metrin tuulella tuotto on noin 30 kW.

– Normaali pieni tuuli tai auringon paiste riittää kyllä maatilan pyörittämiseen. Energia saadaan talteen 25 m/s myrskyihin asti. Silloin voimme hyödyntää lisäsähköä veden pumppaamiseen, lämminvesivaraajiin. Nyt syksyllä käytämme sitä viljan kuivaamiseen, Pietilä sanoo.

Konkreettinen hyöty tuuli- ja aurinkovoimasta on rahallinen hyöty. Pietilän ei tarvitse maksaa sähköstä veroa eikä siirtomaksua. Omatuotanto on lisäksi hieman edullisempaa kuin ostettu energia.

Pietilä ei vielä osaa tarkkaan sanoa, kuinka merkittävän säästön todellisuudessa tuulivoimaloista saa. Tuulivoiman ja kasvatuslaitosten myötä tilalla on tarkoitus luopua kaalin viljelystä avomaalla, jolloin esimerkiksi traktoreiden polttoöljystä vihannesviljelyssä voidaan luopua kokonaan.

– Energiakulut on tarkoitus puolittaa investointien avulla. Toki osa sähköstä joudutaan edelleen ostamaan verkosta tyynen ja pilvisen sään aikana. Katsotaan toisiko esimerkiksi akkutekniikan kehitys seuraavan kymmenen vuoden aikana tähän apua, Pietilä pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän