Mission impossible, mahdoton tehtävä hallituksella

0

Kaksi miljoonaa (2 000 000) eli 41 prosenttia tulonsaajista alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevaa maksaa 6,1 prosenttia kaikista suorista veroista.

586 000 eli 13 prosenttia tulonsaajista, yli 50 000 euroa ansaitsevaa maksaa 51 prosenttia kaikista suorista veroista. Näistä 86 000 rikkainta eli 2 prosenttia tulonsaajista maksaa 20 prosenttia kaikista suorista veroista. Tämä tarkoittaa sitä, että kahta miljoonaa pienituloista avustetaan suurituloisten maksamilla verovaroilla.

SDP ja vasemmisto arvostelee hallituksen päätöstä, joka hyödyttää hyvätuloisia enemmän. Päinvastoin vaaditaan lisäveroa suurempituloisille. Asia on päinvastoin. Mitä enemmän suurituloisia hyödynnetään, sitä enemmän on rahaa avustaa heikompiosaisia.

Otan esimerkin. Jaetaan miljardi euroa kahdelle miljoonalle pientuloiselle. Kukin saa 500 euroa. Raha on tarpeen ja se menee kulutukseen, ruokaan, vaatteisiin, toisin sanoen häviää. Hyvätuloiselle jaettu miljardi ei häviä, vaan palaa kiertoon hyödyttämään teollisuutta. Hyvätuloinen ei tarvitse rahaa kulutukseen, vaan sijoittaa edelleen. Ennen kaikkea verokevennykset suurempituloisille lisää maan houkuttelevuutta. Mitä paremmin teollisuudella menee, mitä enemmän on veronmaksajia, sitä paremmin voidaan auttaa heikompiosaisia.

Velkarahalla auttaminen loppuu lyhyeen. Koska verorahat eivät riitä nykyisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen, on valtio joutunut ottamaan velkaa tolkuttomasti. Hallitus pyrkii katkaisemaan velkakierteen yrittämällä karsia menoja.

Saavutetuista eduista ei tietenkään haluta luopua ja ennen kuin hallitus on edes aloittanut, ammattiliitot suunnittelevat jo jopa yleislakkoa. Mikään ei muutu, vaikka uudella hallituksella on kova yritys velkaantumisen pysäyttämiseksi. Tehtävä on mahdoton, mission impossible.

Tapio Lipsonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän