Oppaana näet vielä enemmän

0
Oppaiden toiminta on vaihtelevaa, välillä on lähdetty liikkeelle myös polkupyörillä. Kuvassa opas Soile Hänninen kertoo Myllymäen arboretumista vuonna 2017 järjestetyllä retkellä.

”Ota opas, näet enemmän” kuuluu vanha mainoslause opaspiireissä.

– Ryhdy oppaaksi niin näet ja koet vieläkin enemmän. Joka opastuksella oppii myös itse jotain, sanovat Uudenkaupungin matkailuoppaat Merikki Jäntti , Riitta Kilkku ja Tuula-Riitta Karlin .

Merikki ja Riitta ovat molemmat toimineet oppaina 34 vuotta, Tuula-Riitta 26 vuotta.

– Ja yhä riittää uutta opittavaa. Tänä kesänä minulta kysyttiin, missä täällä on ollut ns. punaisten lyhtyjen alue. Pienellä selvittelyllä sain siitäkin hiukan vihiä, Tuula-Riitta Karlin kertoo.

Uudenkaupungin matkailuoppaat etsivät parhaillaan uusia oppaan tehtävistä kiinnostuneita. Yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston ja kaupungin matkailutoimiston kanssa on syyskuussa alkamassa matkailuoppaan peruskurssi, jolla perehdytään monipuolisesti Uuteenkaupunkiin, matkailupalveluihin ja oppaana toimimiseen.

Kurssiin kuuluu muun muassa asiantuntijaluentoja, tutustumiskäyntejä, käytännön harjoittelua, omatoimisen tiedonhankinnan keinoja ja esiintymistaitoja.

Opastoimintaa pyörittää paikallinen opasyhdistys, joka kuuluu valtakunnalliseen Suomen Opasliittoon. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä kaupungin matkailutoimiston kanssa. Matkailutoimisto järjestää kaupunkiin tuleville ryhmille ohjelmaa ja käyntikohteita ja sopii myös opastuksista. Toisaalta opasyhdistys järjestää omiakin retkiä lähialueille.

Talven yli kestävän opaskoulutuksen jälkeen halukkaat voivat suorittaa opaskokeen ja aloittaa auktorisoituina matkailuoppaina.

Konkarioppaat miettivät harrastuksensa hyviä puolia. Kaikkein tärkein on se, että uutta oppii koko ajan myös omasta kotikaupungistaan, vuosikymmenien jälkeenkin.

– Tämä sopii sellaiselle, joka on myönteisellä tavalla utelias, ja haluaa pysyä sellaisena.

– Pääsee tutustumaan paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Työtä on kyllä paljon, mutta kivaa työtä, josta saa usein kiitosta!

– Jos haluaa pitää kielitaitoa yllä, siihenkin on mahdollisuus, jos haluaa.

– Matkailijat avaavat meidänkin silmiämme näkemään, miten hieno kaupunki meillä on!

Kaikki ryhmät ovat aina erilaisia ja myös kukin opas tekee työtä omalla persoonallisella tavallaan. Mahdollisuuksia on paljon. Viimeisen vuosikymmenen aikana on tapahtunut muutosta myös siinä, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita.

Yleisopastusten sijasta kiinnostus tuntuu siirtyvän erilaisiin teemakierroksiin, joita on viime vuosina koottu muun muassa Uudenkaupungin rauhasta, Kaupunginlahdesta, tuhoisista kaupunkipaloista ja tuoreimpana Myllymäestä. Myös Kalanti, Lokalahti ja Pyhämaa kiinnostavat, ja niiden tuntijoilla olisi kysyntää.

Tällä hetkellä kukaan Uudessakaupungissa toimivista oppaista ei tee opastuksia työkseen. Kyseessä on harrastus, josta maksetaan pieni korvaus.

– Oppaana toimimisesta voi kuitenkin luoda itselleen myös mielenkiintoisen ja vaihtelevan sivutoimen. Matkailun parissa jo toimiville opaskurssi antaa paljon tietoa, kurssin vetäjä Raija Herrala-Nurmi muistuttaa.

Matkailuoppaan peruskurssille tulee ilmoittautua 14.9. mennessä. Tarkempia tietoja matkailuoppaan peruskurssista ja ilmoittautumisesta löytyy Vakka-opiston paperiohjelmasta ja nettisivuilta.

Raija Herrala-Nurmi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän