Palloilukaupunki

0

Kun vajaat kymmenen vuotta sitten muutin Uuteenkaupunkiin, oli tämä merenrantakaupunki minulle melko vieras. Muistan yhteen kolumniin kirjoittaneeni, että minulle tuttuja ukilaisia asioita olivat vain Korihait, Jää-Kotkat, Uudenkaupungin rauha, autotehdas ja Janos Valmunen.

Korihait tai aiemmin UU sekä UJK olivat vilahdelleet Urheiluruuduissa ja lehtien sivuilla lapsuudestani lähtien. Urheiluseurat ovat muutenkin ensimmäisiä asioita, jotka tulevat mieleeni, kun jokin paikkakunta mainitaan.

Jääkiekko on valitettavasti edustusjoukkueen osalta romahtanut kaupungissa. Kun vielä 2000-luvun alkupuolella Jää-Kotkat sai säännöllistä televisioaikaa silloisen Urheilukanavan ohjelmistossa, on se valahtanut viidenneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Koripallo on jo perinteidenkin puolesta ollut kaupungin ykköslaji vuosikymmenien ajan, mutta aina silloin tällöin muutkin lajit nostavat päätään.

Alkava syksy on historiallinen paikallisessa palloilussa. Korihaiden miesten joukkue pitää edelleen ainoan pääsarjajoukkueen viittaa yllään, mutta peräti kolme naisten joukkuetta esiintyy Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

En tiedä onko tällaista tilannetta ollut koskaan, vaikka toki kaupungissa on pelattu SM-tasolla esimerkiksi rullakiekossa takavuosina.

Koripallokauden alkua saadaan odotella sekä miesten että naisten osalta vielä lokakuulle, mutta salibandyssä ja ringetessä kaudet pyörähtävät käyntiin ihan pian.

Salibandyssä Nystarsin naiset ehtivät jo edetä toiselle kierrokselle Suomen cupissa ja Naisten Divari starttaa reilun parin viikon kuluttua.

Jää-Kotkien ringettenaiset aloittavat jo ensi viikon sunnuntaina vieraspelillä Järvenpäässä.

Kolmas divarijoukkue kaupungissa on Korihaiden naisten joukkue, joka otti vastaan ansaitsemansa paikan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kausi alkaa samalla viikolla kuin miehetkin aloittavat 40. liigakautensa.

Näin monen joukkueen pelaaminen korkealla tasolla ei ole mitenkään itsestään selvää näin pienessä kaupungissa. Pelaajat eivät ole ammattilaisia, joten heidän jääminen paikkakunnalle ei ole yksinkertaista.

Korihaiden naisten joukkueesta ilahduttavasti yli puolet on omia kasvatteja, mutta osa kulkee peleihin muualta. Myös Nystarsiin on houkuteltu pelaajia Uudenkaupungin ulkopuolelta.

Suurissa kaupungeissa joukkueita ja pelaajia riittää lajiin kuin lajiin, mutta kasvukeskusten ulkopuolella kato on ollut kovaa. Vielä muutama vuosikymmen sitten jokaisesta pitäjästä löytyi oma lentopallojoukkue, mutta nyt valtakunnallisia sarjatasoja ei ole enää kolmea porrasta enempää.

Jalkapallossa Maarianhamina ja jääkiekossa Rauma pitävät hieman pienempien paikkakuntien puolta, kun Korisliigassa Uudenkaupungin ohella Kauhajoki, Lapua ja Loimaa edustavat pieniä kaupunkeja.

Aivan oma lukunsa on Kyyjärven Kyky, joka säilyi lentopallon miesten Mestaruusliigassa karsintojen jälkeen. Kyyjärvellä asukkaita on vain 1 300, joten betonifirmasta elävä kunta on ylivoimaisesti pienin pääsarjatason paikkakunta.

Valtakunnallinen sarja tarkoittaa pelimatkoja eri puolille Suomea. Se tarkoittaa myös sitä, että pelaajien on sitouduttava joukkueen aikatauluihin useampana iltana viikossa. Siitä huolimatta suurin osa pelaajista käy töissä tai opiskelee.

Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että me uusikaupunkilaiset myös tuemme omiamme ja käymme kannustamassa paikan päällä.

Risto-Matti Kärki

tuottaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän